Ingrediënten:

1  kleine winterwortel

2  uien

0.25  knolselderij

750 g poulet of hertsukade

2 el bloem

100 g roomboter/margarine

4  jeneverbessen

7 takjes tijm

2  verse blaadjes laurier, even ingescheurd

1  kaneelstokje

200 ml rode port

2 el rode wijnazijn

1 l krachtige wildfond

2 sneetjes kruidkoek (ontbijtkoek)

Bereiden:

Hertenstoof (’s middags of 2 tot 3 dagen van tevoren voor te bereiden)

 Schil en snijd de wortel in stukjes. Pel en halveer de ui en snipper grof. Haal de schil van de knolselderij en snijd de knolselderij in dobbelstenen van 1 centimeter. Snijd de sukade in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Bestrooi het vlees met zeezout en zwarte peper uit de molen en bestuif met bloem.

 Smelt de boter in een stoof- of braadpan en laat uitbruisen. Voeg het vlees toe en bak in circa 4 minuten rondom bruin. Past het niet in één keer in de pan verdeel het dan in tweeën. Het is belangrijk dat het vlees bruingebakken is, omdat er dan meer smaak aan het gerecht komt.  Voeg alle groente toe en laat circa 2 minuten op hoog vuur meebakken. Kneus de jeneverbessen en voeg de kruiden en specerijen toe. Blus af met rode port en wijnazijn en breng aan de kook. Voeg de wildfond toe en laat de hertenstoof op laag vuur circa 3 uur stoven tot het vlees zacht is. Haal, zodra het vlees gaar is de laurier, jeneverbessen, kaneel en tijm uit de hertenstoof.Voeg de kruidkoek toe om de saus te binden.

TIP: Maak je de stoof 2 tot 3 dagen eerder? Laat dan afkoelen en bewaar in de koelkast.

Tip 2: Voeg aan de aardappelpuree wat fijngesneden wijnzuurkool toe.

Tip 3:  Maak de spuitjes schoon. Snijd de spruitjes doormidden. Blancheer de spruitjes in ruim kokend water met zout in 3-5 minuten beetgaar en laat afkoelen. Hak 100 gr. gemengde of macademianoten grof.Verwarm in een brede pan 2 el boter met 1 el water, voeg de spruitjes toe en glaceer ze in circa 3 minuten. Voeg de noten toe.