Terwijl mijn twee leidinggevenden op werkbezoek zijn bij producenten in Piëmonte (lees: aan het genieten zijn van de Noord-Italiaanse lente!) denk ik hier in Nederland Piëmonte er maar even bij en drink een mooi glas wijn afkomstig uit Diano d’Alba….passend bij een echt lentegerecht!

In de lente eten we de groente van dit seizoen en op veel borden zie ik ook: lam!
Een traditionele wijn/spijs combinatie bij lamsvlees is een stevige Bordeaux wijn. De meeste typen rode Bordeaux bestaan uit de druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignon en een beetje Cabernet Franc. Vooral een wijn gedomineerd door Merlot past goed bij lam vanwege zijn soepelheid en rondeur. De Cabernet geeft hem net dat stukje stevigheid die nodig is voor bij de maaltijd.
Wilt u (net als ik) wel eens wat anders dan traditioneel en bovendien nog heel betaalbaar ook (wanneer je hem afzet tegen een goede fles Bordeaux) dan heb ik voor u een ontdekking; een Italiaanse Bordeauxwijn! Afkomstig uit Piëmonte en gemaakt van met name Merlot. Voor de stevigheid is dit keer de Barbera en de Nebbiolo toegevoegd. Rijpt één jaar op vat en een aantal jaren op fles. Verrukkelijk!
Ik heb het over:
Langhe Rosso Fiammingo DOC van Le Cecche: Rond, vol en rijp rood fruit. Mooie complexiteit waarin zuren mooi verweven zijn. Prachtige lange afdronk.
Drink deze topper rond de 18 graden en schenk deze wijn een uurtje van te voren in een karaf.

Karaferen: wijn uit een karaf kan veel prettiger zijn dan wijn uit een fles. Het geeft een wijn vaak een wat opener (en daardoor warmer) karakter. Door wijn te karaferen komt hij uitgebreid in aanraking met zuurstof. Met karaferen versnel je als het ware het rijpingsproces. Vooral de wat jonge wijnen (jonger dan twee jaar)  of wijnen die nog een heel aantal jaar te bewaren zijn, zijn bedoeld om te karaferen. De gewoonte om juist hele oude wijnen (die echt op dronk zijn en je niet meer weg kan leggen) te karaferen leidt tot teleurstellingen: het helpt ze nog al eens over de kop! Karaferen kan vlak voor het eten maar bij een zeer gesloten wijn rustig een aantal uurtjes van te voren.

Zowel de Langhe Rosso Fiammingo als een mooie karaf zijn te koop bij Henri Bloem!

Tekst: Eline Jaarsma