Colombette PIWI wit

In het diepe zuiden van Frankrijk experimenteren François en Vincent Pugibet erop los. Met de introductie van de schroefdop veroorzaakten ze jaren geleden een schok. Vervolgens wilden ze de wereld met alcoholarme wijn veroveren en nu is de beurt aan schimmelresistent rood en wit, waardoor pesticiden overbodig zijn geworden.

De zwaar bebaarde François heeft als bijnaam "duivel van de chardonnay" vanwege zijn voorliefde voor deze druif. Vincent is de techneut en wordt ook wel "monsieur l'ingénieur" genoemd. Vader en zoon hebben hun lab op Domaine la Colombette onder de rook van Béziers. De Pugibets hebben een broertje dood aan pesticiden en andere kunstgrepen om de druiven gezond binnen te krijgen. Maar ze realiseren zich dat in slechte weersomstandigheden gevoelige druiven niet zonder kunnen. Naast de nodige inspanning om hun domein biologisch en zelf biodynamisch te maken, werken ze sinds kort met speciale schimmelresistente druiven.

Colombette PIWI roodHet betreft een kruising van Europese en Amerikaanse druiven die ook wel hybride rassen worden genoemd. Deze mogen niet het keurmerk van de appellation dragen. "Vin de France" en "vin issu de vignes expérimentales" zijn de enige aanduidingen. Conservatieve en minder bevlogen wijnboeren spreken laatdunkend over "Frankenstein-wijn".

De naam "au Creux du Nid" en drie schattige kuikentjes staan prominent op het etiket. Het moet tegenwicht bieden aan de onpersoonlijke officiële aanduiding van de nieuwe wijnen: Cal 6-04 en Cabernet Jura. De witte Cal 6-04 uit 2013 geurt naar exotisch fruit zoals mango en anans, maar ook naar groene appel en citrus. In de verte heeft het iets weg van riesling, maar dan zonder mineraliteit of diepgang. Gewoon een lekkere frisse dorstlesser. De rode Cabernet Jura 2012 is soepel en rond met aalbessen en kersen in de smaak. Licht gekoeld (15 graden C.) is dit een ongecompliceerd fruitig glas dat het bij de barbecue goed doet.

Het zijn natuurlijk de eerste pogingen van schimmeldresistente wijnen, dus mag er niet te veel van worden verwacht. Maar dit resultaat is bemoeidigend. 

La Colombette "Au Creux du Nid" blanc en rouge bij ons te koop voor € 7,95

(Bron: De Telegraag 16 augustus 2014, rubriek eten & genieten)