Het is weer de tijd van het jaar! De voorverkoop Bordeaux 2019 is gestart.

Alle jaargangen in Bordeaux zijn uniek, dat maakt dit zo’n speciaal gebied. Maar dit jaar was ook op een andere manier speciaal: vanwege de Corona-crisis gingen de voorjaarsproeverijen bij de chateaux niet door. Gelukkig heeft Henri Bloem goede betrekkingen in Bordeaux en kregen wij veel proefmonsters toegestuurd. Zodoende hebben wij ook dit jaar een mooie ‘En Primeur’-folder kunnen samenstellen met gedetailleerde proefnotities en informatie over de wijnen. Dit keer moesten de wijnen helemaal voor zichzelf spreken. En dat hebben ze gedaan!

Bordeaux 2019 voorverkoop 'Un Miracle'

Het is bijna niet te geloven: in Bordeaux volgt het ene topjaar het andere op. Zo is ook de jaargang 2019 weer een plaatje. De wijnen onderscheiden zich door hun uitzonderlijke balans tussen kracht en fijnzinnigheid. Droogte leek tot drie keer aan toe een probleem te worden, maar de oogst werd telkens door miraculeus getimede regenbuien gered. En dankzij het lange groeiseizoen hebben de druiven lang de tijd gehad om complexe smaken te ontwikkelen.

Het groeiseizoen

Vanwege de zachte winter kwam de vruchtzetting al vroeg in 2019. Februari en maart waren erg droog, waardoor de regenachtige periodes tussen april en half juni als geroepen kwamen. Vanaf juli werd het warmer en ook droger. Een broodnodige regenbui eind juli leidde een droge periode in die tot eind september zou duren. De bodem, en dan met name de kiezelbodem in de Médoc, was behoorlijk uitgedroogd. In de derde week van september was het grootste deel van de merlot al zeer rijp en soms zelfs té geconcentreerd. De rijping van de cabernet sauvignon dreigde te stagneren vanwege droogtestress. Beide druiven smeekten om een regenbui, die op 22 september eindelijk kwam. De timing van deze regen was volgens de plaatselijke producenten niets minder dan ‘un miracle’: ‘vaak worden we gered ván de regen, maar in 2019 werden we gered dóór de regen’. De oogst Gezien de goede weersomstandigheden na de regen in september kon de oogst ‘à la carte’ plaatsvinden: de fenolische rijpheid van de druiven werd herhaaldelijk getest en het fruit kon op het moment van de gewenste rijpheid geplukt worden. Voor de merlot was dat voornamelijk eind september, voor de cabernet was het vooral in de eerste twee weken van oktober. De druiven waren klein, omwille van de eerdere droogte, en het sap was daardoor zeer geconcentreerd. Wat wit betreft werd de sauvignon blanc grotendeels eind augustus geoogst, en de sémillon eind september, allebei met perfecte rijpheid. De stijl In de wijnwereld vindt sinds enige tijd een verschuiving plaats: er is een toenemende vraag naar wijnen die ook op ongere leeftijd al goed drinkbaar zijn. In Bordeaux geeft men gehoor aan dit verzoek door, onder andere, koude schilweking toe te passen. Bij dit proces worden er wel kleur en aroma’s onttrokken aan de druiven, maar blijven de hardere tannines achter in de most. In het geval van 2019 resulteert deze aanpak in zwoele wijnen die na enkele jaren in de kelder al heel toegankelijk zullen zijn. De wijnen hebben echter nog steeds het Bordeauxe rijpingspotentieel, waarbij fruitigheid langzaamaan plaatsmaakt voor de complexe hartige en aardse tonen die zo kenmerkend zijn voor de streek. 


De kwaliteit 

De vroege vruchtzetting had als voordeel  dat het groeiseizoen langer was dan gebruikelijk, waardoor de druiven meer tijd hebben gehad om complexe smaken en structuren te ontwikkelen. De consistentie in kwaliteit is in 2019 uitzonderlijk: zowel de grote namen als de kleinere chateaus hebben verbluffende wijnen geproduceerd. De rode wijnen over de hele linie kenmerken zich door een balans tussen kracht en sierlijkheid, met zeer prominent fruit. De droge witte wijnen zijn opgewekt, levendig en weelderig rond. Ze  zullen vanwege hun rijpheid nog vele jaren bewaard kunnen worden. De edelzoete wijnen uit Sauternes en Barsac waren het meest uitdagend om te maken in 2019. Hier viel meer neerslag, waardoor de magische ‘pourriture noble’ een uitdaging bleek. Het oogsten was lastig in het regenachtige najaar en er moest streng geselecteerd worden. De wijnen zijn prachtig, maar minder talrijk dan in voorgaande jaren.

 

Download hier de volledige brochure >>>