Bodega Otazu / Pago de Otazu (2021)
Pago de Otazu Tinto
Zeer indrukwekkende rode wijn.
- Rode wijn
- cabernet sauvignon, merlot, tempranillo
- Pago de Otazu, Navarra
-
Patés en kazen, klein wild.
- Proefnotitie
- Informatie
- Over de wijn
- Over de producent
Dieprode kleur. In de neus tonen van rijpe kersen, zwarte bessen, balsamico, koffie en specerijen. Volle, complexe smaak van cranberry, rijpe pruimen, bramen, vanille, koffie en tabak. Mondvullend, rijp en zeer intens.
- Wijn type: Rode wijn
- Soort: cabernet sauvignon, merlot, tempranillo
- Land: Spanje
- Regio: Navarra
- Subregio: Pago de Otazu
- Karakter: Rijk en complex
- Alcohol: 14.50%
- Serveren rond: 17°C
- Bewaaradvies: Nu lekker, tot 20 jaar na de oogst.
- Oogstjaar: 2021
- Producent: Bodega Otazu
- Dit product is lekker bij:
Patés en kazen, klein wild.
De druiven worden allemaal handmatig geplukt en vervoerd in kleine kratjes, om ze zo min mogelijk te beschadigen. Uiteraard zijn de druiven afkomstig van de speciaal voor D.O.P. Pago geselecteerde wijngaarden. Voorafgaande aan de 'gewone' fermentatie wordt zogeheten 'cryofermentatie toegepast. De most wordt gedurende 7 dagen op een temperatuur van 5ºC in tanks bewaard voor meer extractie van de druiven. Na de vergisting rijpt de wijn 18 maanden in Frans eikenhouten vaten. De wijn rust daarna nog 36 maanden op fles.
Bodegas Otazu is het meest noordelijk gelegen wijnbedrijf in Spanje dat rode wijn produceert. Je vindt Otazu op een kleine 10 km ten westen van Pamplona. De naturlijke grenzen van de wijngaarden van Otazu worden gevormd door de Sierra del Perdón, de Sierra del Sarbil en de Arga rivier. De complexe bodemgesteldheid en het microklimaat zorgen ervoor dat de wijnen van Otazu bijzonder hoog van kwaliteit zijn.
Al in de 15e eeuw wordt op het domein van Otazu wijn gemaakt. Toen al hadden de wijnen een grote naam, het waren de lievelingswijnen van Carlos III, koning van Navarra. In 1840 is er een wijnbedrijf in Franse stijl neergezet, met een capaciteit van 200.000 liter wijn in houten vaten.Vandaag de dag staat het oude gebouw er nog steeds, volledig gerestaureerd, met nieuwere gebouwen aangrenzend.
DOP Pago de Otazu
Het 'Vino de Pago' appellatie-systeem is door de Spaanse overheid ontwikkeld in 2003. Het doel hiervan was om bovenop de huidige 'DO' en zelfs 'DOCa' een kwalificatie toe te kennen aan wijnbedrijven van uitzonderlijke kwaliteit. De toekenning van deze appellatie geschiedt alleen aan individuele wijngaarden of wijnbedrijven, in plaats van aan een regio. Deze zeer speciale, terroir gedreven, referentie is slechts toegekend aan 14 kwaliteits wijngaarden. Pago de Otazu is daar één van.
Er zijn nog geen laatst bekeken artikelen.