Schola Sarmenti / (2021)
Critèra Primitivo
"We werken met passie en geduld om onze wijngaarden op een natuurlijke manier te laten groeien, zonder gebruik te maken van chemische middelen, met respect voor de natuurlijke cyclus van de planten en alle leven op het land en in de bodem, die we alleen voeden met organische meststoffen".
- Rode wijn
- primitivo
- Puglia
-
De borrel of bij zachte stoofgerechten zoals tajine met kip en pruimen.
- Proefnotitie
- Informatie
- Over de wijn
- Over de producent
Intense kleur en een kruidige zondoorstoofde geur. In de smaak veel rijp fruit, kruiden, mokka, chocolade en vanille. Zachte tannines en een lange zwoele afdronk.
- Wijn type: Rode wijn
- Soort: primitivo
- Land: Italië
- Regio: Puglia
- Karakter: Kruidig
- Alcohol: 13.50%
- Serveren rond: 18°C
- Bewaaradvies: Nu lekker, tot 5 jaar na de oogst.
- Oogstjaar: 2021
- Producent: Schola Sarmenti
- Dit product is lekker bij:
De borrel of bij zachte stoofgerechten zoals tajine met kip en pruimen.
De Critèra wordt gemaakt van 100% primitivo van 25 jaar oude stokken. Van de 4200 stokken per ha wordt ca. 9000 kg fruit met de hand geplukt.
Een belangrijke keuze die Schola Sarmenti maakte, was het behouden van een oud Apulisch leidsysteem, een kostbare methode voor het leiden van wijnstokken die al sinds de oudheid wordt gebruikt. Door het gebruik van oude technieken en inheemse druivenrassen als fiano, negroamaro en primitivo weet Schola Sarmenti op authentieke wijze uitdrukking te geven aan hun geliefde streek.
Schola Sarmenti is opgericht door een aantal kwaliteitsbewuste producenten in het uiterste zuiden van Italië, het schiereiland Salento, met het specifieke doel: het behouden en verder uitbouwen van de culturele en technische nalatenschap van generaties wijnmakers in Salento. Het wijngoed bestaat uit authentieke wijngaarden die deskundig bewerkt en beschermd zijn gedurende ca. 80 jaar. De wijngaarden van Schola Sarmenti leveren vooral autochtone druivensoorten zoals de primitivo (al meer dan 500 jaar bekend in Apulië) en de negroamaro (al meer dan 2000 jaar), maar hier en daar staan ook mondiaal bekende druivensoorten aangeplant. De opbrengst per ha is hier laag, de druiven worden met de hand geplukt en volgens de modernste technieken verder geselecteerd in de kelder. De wijnkelder is hypermodern en voorzien van de laatste technische snufjes.
Er zijn nog geen laatst bekeken artikelen.