De nieuwsbrief van november is weer uitgebracht. Met veel wijn nieuws over de Henri Bloem wijnhuizen. Veel wijn- en leesplezier!

Garofoli, al twintig jaar een publiekslieveling

Italië staat bekend als een zeer origineel wijnland. Dit komt omdat men hier vooral gebruik maakt van authentieke druivenrassen, zoals de montepulciano en de verdicchio. Ook de familie Garofoli van het gelijknamige huis gooien hiermee hoge ogen. In het buitenland, maar ook zeker in Italië zelf. Zo krijgen ze steevast topnoteringen met hun authentieke vini Marchesi in de Italiaanse wijnbijbel ‘Gambero Rosso’. Hun druiven komen van een topterroir, namelijk de hellingen van de Monte Conero, aan de Adriatische kust ten zuiden van de oude havenstad Ancona. 

Garofoli Piancarda

Genoeg zomerzon voor rijp fruit, gecombineerd met een heerlijk verkoelend windje van de Adriatische zee. Dat bieden de Piancarda di Masignano, de hellingen waarop de montepulciano stokken van Garofoli groeien. In de kelder voegen ze daar nog liefde, kennis & bescheiden houtgebruik aan toe. Het resultaat is een volle, pittige en kruidige wijn met veel opwekkend fruit. Braam, bes en kers, gecombineerd met een zwart pepertje. Met reden al twintig jaar in het assortiment van Henri Bloem.

Garofoli Piancarda kopen? Bestel deze rode wijn hier >>>

Garofoli Podium

‘Classico Superiore’ Als dat op het etiket staat, betekent het dat deze wijn afkomstig is van het  oorspronkelijke aanplantgebied. Kwaliteit gegarandeerd dus. Roestvrijstalen rijping op de eigen schilletjes voor een onverwacht hoge dosis bite en body. Intens qua smaak, elegant qua beleving. Puur, fris door de aroma’s van citroengras, maar ook dat warme van de Italiaanse zon met aroma’s van acacia honing en bloesem.

Garofoli Podium kopen? Bestel deze witte wijn hier >>>


Adega de Pegões - De allermooiste Portugese verfrissing

Wat doe je als je de allermooiste wijnen van Portugal wilt maken? En ook nog van de lokale druiven? Dan zorg je dat het terroir in balans is, die combinatie van druif, bodem, klimaat en wat je met de wijn in wording doet. Hier is Jaime Quendera, wijnmaker voor Adega de Pegões, een meester in. In de buurt van Lissabon maakt hij bijzondere wijnen in een blend van lokale en internationale druivenrassen. Dit mede dankzij de verfrissende invloed van de Atlantische oceaan.


Vinhas de Pegões Syrah

De bakermat van syrah is de Noord-Rhône. Het zand en rotsachtige terroir van Sétubal vertoont hier wel vergelijkingen mee. Deze druif heeft zich geweldig aangepast aan alles wat Portugese wijnen mooi maakt. Voeg daar de rijping op verschillende soorten hout en de visie van wijnmaker Jaime Quendera aan toe voor een glas vol drinkgenot. Je proeft van alles uit die royaal gevulde mand met zomers zwart- en rood fruit, van die intense donkere chocolade en wat droppige kruidigheid. Wel er iets bij eten om de tannines te temmen.  

Pegoes Syrah kopen? Bestel deze rode wijn hier >>>

Adega de Pegões Colheita Seleccionada

Drie keer couleur locale met de antão vaz, arinto en de verdelho in combinatie met een ijzersterk internationaal ras: chardonnay. Dit alles geeft deze wijn zijn veelzijdige en karaktervolle persoonlijkheid. Rijp tropisch fruit, florale frisheid, een rond karakter en een lange afdronk. Prima te combineren met een iets steviger gerecht. Want dit is een wijn met een krachtige signatuur.

Pegoes Colheita Seleccionada kopen? Bestel deze witte wijn hier >>>

Château de Lastours - Pure klasse vanThibaut de Branquilanges

Corbières was ooit het gebied waar ‘de wijntjes’ vandaan kwamen, maar dat is voorgoed verleden tijd. Zeker als het gaat om Château de Lastours. Bijzonder aan dit huis is dat het château zelf een historische bezienswaardigheid is. De wijnen ervan worden echter geheel volgens huidige tijdgeest gemaakt. Het domaine is al jaren in het bezit van diverse families, waarbij de familie Allard in 2004 wel de meeste vernieuwingen heeft doorgevoerd. Biologisch werken, energiebesparing en wijntoerisme deden hun intrede. Vanaf 2020 waait er een nieuwe wind: Thibaut de Branquilanges streeft ernaar Château de Lastours internationaal nóg beter op de kaart te zetten.

Château de Lastours Grande Réserve

Ieder huis heeft zijn topwijn. Bij Château de Lastours is dat deze Grande Réserve. Het fruit komt van de beste percelen, van de zogenaamde vieilles vignes, minstens 30 jaar oude wijnstokken. Deze geven zeer geconcentreerd sap, dat na rijping op Frans eiken en RVS ongefilterd wordt gebotteld. Daardoor gaat de ontwikkeling op fles nog even door. Wel even decanteren, er kan wat bezinksel in de fles zitten. Maar daarna is het genieten van een complex glas vol met dat typische Zuid-Franse. Zwarte olijf, garrigue kruiden, bramen en goeie koffie. Een heerlijk gastronomische wijn, die prima gaat bij een stuk wild op het bord.

Lastours Grande Réserve kopen? Bestel deze rode wijn hier >>>

 

Château de Lastours Arnaud de Berre

Alhoewel hij de naam heeft van een middeleeuwse ridder, is er niets ouderwets aan deze wijn. Integendeel, hij is heerlijk toegankelijk met fris fruit zoals bes, braam en kers, gemaakt zonder de gebruikelijke houtrijping. Maar wel met genoeg body om te drinken bij die comfort-food gerechten waar we nu zo’n zin in hebben. Kruidige ik-wil-nog-een-glas-wijn met rood fruit en zeer soepele tannines.

Lastours Arnaud de Berre kopen? Bestel deze rode wijn hier >>>

 

Conde Valdemar - De uitdaging van innovatie

De uitdaging voor ieder wijnhuis is om aan de ene kant met de tijd mee te gaan en aan de andere kant vast te houden aan de eigen stijl. Een goed voorbeeld van hoe dat kan is Conde Valdemar. De nieuwe generatie Martinez-Bujanda (Jesus, Carlos en Pilar) innoveren constant op het vlak van vinificatie en houtrijping. Anderzijds houden ze vast aan de eisen die ze stellen aan de kwaliteit en uitstraling van hun wijnen. Daarom zijn ze al sinds 1889 een constant begrip in Rioja. 

Conde Valdemar Tempranillo Blanco

Het is een blauwe druif met sterrenstatus, de tempranillo. Er is ook een witte variant, maar die is redelijk onbekend. Deze ontstond na spontane mutatie en heeft sinds 2004 zijn vaste plek in de witte Rioja’s. En terecht, want deze wijnen zijn muy delicioso. Iets ziltig, fris en aromatisch met een levendige expressie van limoen, tropisch fruit en de fijne bitters van grapefruit. Er zit niks zwaars in deze wijn met een florale en bijzonder lange afdronk.

Valdemar Tempranillo witte wijn kopen? Bestel ‘m hier >>>

Conde Valdemar Crianza

Never change a winning taste. Het fijne van een klassieke Rioja is dat ze zo heerlijk herkenbaar zijn. Ook door de indeling in gran reserva, reserva, crianza of joven, goed aangegeven op het etiket. Je weet precies dat de wijn in het geval van een crianza een medium body heeft en smaakt naar vol zwart fruit met een rodebessenzuurtje. Kenmerkend is dat accent van kruidige kokos en een hint vanille. Want als een van de weinige klassieke Europese wijngebieden houden ze in Rioja, en zeker bij Conde Valdemar, vast aan de rijping op Amerikaans eikenhout.

Valdemar Crianza kopen? Bestel deze rode wijn hier >>>

 

Proefpakket november 2021

Zoals u gewend bent van Henri Bloem hebben we van al deze prachtige wijnen ook een proefpakket samengesteld, bestel dit proefpakket hier >>>