In de mei editie van de Henri Bloem nieuwsbrief lekkere aspergewijnen! En lees meer over Orangewine en Natuurwijnen.

Domaine Montrose, voor wijnen boordevol drinkplezier.

Vive la France, als het gaat om heerlijke drinkbare en vooral betaalbare wijn. Want dit Franse vocht blijft ons bekoren. In Pézenas, gelegen tussen Béziers en Montpellier haalt de familie Coste het allerbeste uit dit unieke terroir, dicht bij de Mediterrane kust. Je proeft gewoon dat heerlijke je ne sais quoi in al hun wijnen boordevol drinkplezier. 

Montrose Chardonnay 2022

De chardonnay van Domaine Montrose is een bijzondere wijn, omdat men bij chardonnay vaak denkt aan vettig, rond en veel ‘hout’. Deze uitzonderlijke chardonnay ontwikkelt zich juist fris in het glas, heeft veel citrus en mineraliteit in de aanzet en een zachte frisse tropische toets in de mond. Laat het voorjaar maar beginnen!

Montrose Rosé 2022

Een ultieme rosé met Provençaalse allure. Uiteraard heeft ook deze zo’n bescheiden bleekroze blosje. Hoe langer de druivenschillen in de wijn weken hoe donkerder de kleur. Bij Montrose weten ze precies de juiste inweektijd te bepalen om de wijn zo die delicate kleur en veel smaak van frambozen en aardbeien te geven. Let even op het randje kruidigheid wat zo typisch is voor het gebied.  

Domaine Montrose Rouge 2021

Het lekkere ronde van de merlot, het pittige peperige van de syrah gecombineerd met het sappige van de grenache. Voilà, dit is typisch Languedoc rood. De syrah en grenache worden na een kort schilcontact op koude temperatuur gevinifieerd om het sap ervan fris en fruitig te houden. In de blend versterken ze elkaar tot een mooie combinatie van kracht, fruit en drinkbaarheid. 

Domaine Montrose Rolle 2022

Nieuw – Introductieprijs Prijs per fles € 7.50 

Aspergewijnen - Lang leve de aspergetijd!

Het is maar een keer per jaar de tijd dat asperges volop te koop zijn. En dat is nu! Asperges hebben een delicate smaak, daarom mag de wijn erbij niet te intens van smaak zijn. Denk speels, met een zwoele bloemige wijn of met een héél klein zoetje. Dat is weer afhankelijk van hoe de asperges bereid zijn. 

Garofoli

Italië staat bekend als een zeer origineel wijnland. Dit komt omdat men hier vooral gebruik maakt van authentieke druivenrassen. De broers Garofoli van het gelijknamige huis scoren hiermee hoge ogen. In het buitenland, maar ook zeker in Italië zelf. Zo krijgen ze steevast topnoteringen met hun authentieke vini Marchesi in de Italiaanse wijnbijbel ‘Gambero Rosso’. Hun druiven komen van een topterroir, namelijk de hellingen van de Monte Conero, aan de Adriatische kust ten zuiden van de oude havenstad Ancona.

Garofoli Amarela Passerina 2022

Heerlijk zwierige frisse minerale wijn gemaakt van de passerina druif. Dit is een autochtoon druivenras afkomstig uit de Italiaanse Marken. Het frisse komt van de aroma’s die doen denken aan kruisbes en groene appel. De meloen, peer en een handje doperwten temmen de zuurtjes en geven de wijn net dat elegante, dat uitstekend past bij veel uitvoeringen van de asperges. 

Maior de Mendoza

In de Rías Baixas, in het noordwesten van Spanje, maakt Marco Barros zijn prijswinnaars van de albariño. Zijn Fulget scoorde zelfs goud tijdens het Internationale Wine Challenge. Dit komt zeer waarschijnlijk omdat de wijnen mét liefde, maar zonder enige bestrijdingsmiddelen gemaakt worden. Goed voor de mens, beter voor de natuur en fantastisch voor de wijn. 

Maior de Mendoza Fulget Albariño 2022

Deze Albariño is vol van frisheid. Lekker intens fruit, citrus, appel, meloen gecombineerd met frisse kruiden en florale tonen. Een levendige zuurgraad zorgt voor een ‘verkwikkende’ wijn met een lange afdronk. Pas daar het recept vande asperges op aan. Succes verzekerd. 

Domaine Bott Frères

Vakmanschap en menselijke inzet zijn de kernwaarden van dit in 1835 opgerichte wijnbedrijf. Traditionele technieken en nieuwe technologie worden gebruikt voor een succesvolle wijnbereiding. Combineer dit met een uitzonderlijk terroir, druivensoorten van hoge kwaliteit en het Ribeauvillé-microklimaat, en je kunt alleen maar wijnen met een zeer hoog kwaliteitsniveau krijgen. 

Domaine Bott Frères Pinot Blanc Tradition 2021

De pinot blanc van Bott Frères is geen muurbloempje. Nee, deze wijn danst in je glas. Ongecompliceerd en toegankelijk, met bloemige aroma’s, een knisperbittertje en de smaak van tropisch fruit. Het subtiele limoenige zuurtje maakt het helemaal compleet. Deze wijn is een absolute match bij witte asperges. 

Wijntrends – Natuurwijn of  orange wine?

Opeens heeft iedereen het over natuurwijn en orange wine. Maar wat is dat eigenlijk? Natuurwijn is een term die gebruikt wordt om wijnen te beschrijven die op een zo natuurlijk mogelijke manier zijn geproduceerd. Dit betekent dat er geen pesticiden, herbiciden of kunstmatige meststoffen zijn gebruikt in de wijngaard en dat er zo min mogelijk menselijk ingrijpen is geweest tijdens het groeiseizoen en het productieproces. Ook worden er bij het vinificatieproces geen kunstmatige gisten aan toegevoegd, er wordt alleen gebruik gemaakt van de natuurlijke gisten op de druif. Extra sulfiet toevoegen is ook uit den boze. Daarom hebben natuurwijnen vaak een typische geur, zijn vaak wat zuurder en is het sap troebel want ze worden ook niet gefilterd.

Orange wine is weer iets heel anders. Het is witte wijn, maar dan gevinifeerd als de rode variant. De druiven worden dus niet meteen geperst, zoals bij alle witte wijnen. Ze worden alleen gekneusd en daarna blijven de schillen en de pitten langer in het sap van de toekomstige wijn. Die geven geur, kleur en smaak én tannine af. De wijn kleurt daardoor licht oranje.  

Costers del Sió Sios Nature Tinto 2022

is zo’n natuurwijn, maar dan een bijzonder geslaagde. Als je eens hele pure krachtige wijn van 100% syrah wilt proeven is dit je kans. Het is een glas vol zuiver en kruidig sap met een prachtige rood en zwart fruit expressie. Wijnmaker Juan de Porcioles van Costers del Sió snapt hoe je een wijn wel houtrijping kan geven zonder dat dit overheerst. Deze wijn maakt korte metten met de vooroordelen die er nog steeds heersen over natuurwijn.

Sumarrocca 2CV Nature Eco 2021

Deze orange wine werd gemaakt van de xarello druif, die je kent van de Cava. De druiven zijn afkomstig van klei houdende kalkgrond van het Santa Creu de Creixá terroir. Na de (hand)pluk kleurden de schillen ervan gedurende tien dagen het sap licht oranje. Er is niets oxidatiefs in deze wijn te bespeuren, alleen de fijne aroma’s van gedroogde abrikoos en sinaasappelschilletjes, frisse appel, kruidnagel en limoenzest. In het begin is de wijn wat gesloten, dus goed walsen of lucht geven in de karaf is aan te bevelen. Daarna is het genieten van een indrukwekkend gastronomisch glas wijn.