De vakanties zijn voor het overgrote deel voorbij. Henri Bloem heeft voor september weer een nieuwe edite van de nieuwsbrief uitgebracht. Deze keer met prijswinnende albariño's. Veel leesplezier. 

Maior de Mendoza - Prijswinnende albariño’s

Maior de Mendoza, je zou denken dat de naam te maken heeft met een warme en droge wijnregio in Argentinië. Niets is minder waar, want de plek waar deze bodega staat is juist koel en ruim bedeeld qua regen. We hebben het over Rías Baixas, in het noordwesten van Spanje. Hier maakt Marco Barros zijn prijswinnende wijnen van de albariño druif. De internationale pers is vol lof over zijn loepzuivere wijnen. Hij scoort heel hoog in de Engelse Decanter, de Spaanse Guia Peñin en onze Nederlandse Perswijn. Zijn wijn ‘Fulget’ scoorde zelfs goud tijdens het Internationale Wine Challenge.
Dit komt zeer waarschijnlijk omdat de wijnen mét liefde, maar zonder enige bestrijdingsmiddelen gemaakt worden. Goed voor de mens, beter voor de natuur en fantastisch voor de wijn.

Maior de Mendoza- Fulget

Door de rijping op gistcellen zijn aroma’s zoals grapefruit en rijpe perzik in deze wijn net even intenser dan bij een ‘gewone’ wijn uit deze streek. Voeg daar de invloed van de Atlantische winden bij en je krijgt dat dat knisperend frisse plus dat zalige ziltige in deze albariño.

Maior de Mendoza - On Lees

Drie maanden krijgt deze wijn de tijd om een volle en complexe smaak te ontwikkelen. De wijn rijpt op de droesem die regelmatig wordt geroerd door het vat, dat zorgt voor extra body en smaak. Het resultaat: een verassende combinatie van een krokant zuurtje, verfijnde romigheid en frisse mineraliteit. Samen met de aroma’s van grapefruit, frisse appel en rijpe peer is een slok van deze wijn een langdurige en fijne sensatie in je mond. 

De Martino -  Enigma 1 heeft een broertje

Behoud van tradities is een kernwaarde van de Chileense wijnfamilie De Martino. Maar ook innovatie en het met de tijd meegaan staan hoog in het vaandel. Zeker bij de huidige, inmiddels de derde en vierde generatie De Martino, die momenteel het bedrijf leidt. De Enigma serie is daar een mooi voorbeeld van. Deze wijn krijgt elk jaar een nieuwe en verassende blend. Want geen wijnjaar is namelijk exact hetzelfde. Alleen de mooiste en rijpste druiven van het betreffende jaar komen in de wijn. In 2019 kreeg Egnima 2 een samenstelling van 70% cabernet sauvignon, 25% malbec en 5%
petit verdot. Wellicht heeft u vorig jaar de eerste (Enigma 1) gemist, deze heeft minder cabernet in de samenstelling. Leuk om te vergelijken, vandaar dat we die uitvoering in een proefdoos  anbieden samen met zijn opvolger.

De Martino Enigma 2

Proef het beste van het uitstekende wijnjaar 2019: de power van de cabernet sauvignon, de edgy souplesse van de malbec en de spice van de petit verdot. Een en al evenwicht in deze blend! Supergeconcentreerd sap met een fijne zachte bite. De wijn is nu al op dronk, maar zal de komende (tien!) jaren alleen maar mooier worden. Een absolute aanwinst voor de wijnverzameling!

Michel Chapoutier - Michel en Marius HET PERFECTE DUO

Chapoutier is een hele bekende naam als het over wijnen uit de Rhône wijnen gaat. Maar wijnvisionair Michel Chapoutier ziet ook het potentieel van de dichtbijgelegen Languedoc. Enige overeenkomsten met de Rhône zijn er zeker, bijvoorbeeld de druivenrassen. Voor rood zijn het de bekende grenache en syrah, maar voor de witte wijnen maakt hij wijn van druiven die niet vaak in de Rhône voorkomen, zoals de vermentino. De Marius lijn is een mooie combinatie van de expertise uit de Rhône, de charme van de Languedoc en het gedachtengoed van zijn opa Marius die hij met
deze wijnen eert. Zijn motto ‘een goede wijn is er één die je nogmaals wilt proeven’ is hier absoluut van toepassing.

Michel Chapoutier Marius Blanc

Voor iedereen die eens iets heel anders in zijn glas wil. Want deze mono-cepage van vermentino geeft een wijn met die typische Languedoc fraîcheur.Het is een levendige wijn met een fijne kruidigheid en een hint van rijpe perzik. Een heerlijk sappige ‘altijd goed’ wijn voor een zeer bescheiden prijs. 

Michel Chapoutier Marius Rouge

De grenache is qua structuur weelderig en soepel terwijl de syrah krachtig en intens is. Samen vormen ze een perfect duo voor een wijn met gul sap, boordevol donker fruit, zachte tannines en vooral
veel smaak. Een wijn met serieus doordrinkgevaar.

La Colombette - Boordevol joie de vivre

De Languedoc wordt ook wel de ‘nieuwe wereld’ van Frankrijk genoemd. Ze doen het daar op hun eigen, soms wat on-Franse, manier. En dat geldt zeker voor Vincent Pugibet van Domaine La Colombette. Die maakt bijvoorbeeld wijnen van druivensoorten die er van oudsher niet vandaan komen. Dat het dan een ‘Vin de Pays’ in plaats van een AOC is, maakt hem helemaal niets uit. Want de wijnen zijn heerlijk en zitten boordevol ‘joie de vivre’. En dat stoppen ze bij La Colombette in een chique matglazen fles met een prachtig glazen vinolok dopje.

La Colombette Pink Colomb Bay rosé

Let op, liefhebbers van de pinot noir, dit is een uitvoering die meer karakter heeft dan zijn vrolijke etiket doet vermoeden. Frivool pink gekleurd, maar met een uitgesproken smaak van primair rood zomerfruit. Denk aardbeitjes, rode bes en wat framboos. Maar ook zo’n milde specerijenmix, kenmerkend voor het gebied. Grote pré is het lage alcoholgehalte, dat is slechts 11,5%. Een heerlijk glas voor in de nazomerzon, maar ook een prima begeleider van een zondagse lunch.

Niet vergeten!

Het september proefpakket met alle wijnen die deze maand in onze Henri Bloem actie zijn.