De vakantie periode is weer voorbij en september is weer gestart. Speciaal voor deze Henri Bloem nieuwsbrief is er weer een prachtige selectie wijnen voor u om te proberen. 

Lees het hier!

 

Verliefd op het Landschap

Het landschap van Catalonië is verbluffend mooi. Ruige rotspartijen worden afgewisseld met glooiende panorama’s van cipressen en charmante boerderijtjes. Als je vanaf de beroemde Costa Brava (‘Ruige Kust’) een uur landinwaarts rijdt, kom je in het relatief onbekende wijnbouwgebied Costers del Segre. Juan en José María Porcioles-Buixó zijn al hun hele leven verliefd op dit stukje van Spanje. Tussen de olijfbomen en de schapenboerderijen kochten zij in 1992 een landgoed, dat met behulp van familie en vrienden werd ingericht als wijngaard. Finca Costers del Sió was een feit.

Het ontzag voor de natuur klinkt door in alle beslissingen die het echtpaar neemt bij het maken van de wijnen. Het hele wijnmaakproces verloopt op biologisch-gecertificeerde en organische wijze. José María benadrukt de speciale relatie die zij heeft met het land: ‘Wij zorgen voor onze wijngaarden als voor het meest kostbare juweel; het juweel dat zijn beste vruchten zal dragen in de vorm van wijn.’ 

Costers del Segre

De oorsprongsbenaming D.O. Costers del Segre bestaat sinds 1988 en behoort tot de nieuwe garde onder de Spaanse wijnbouwgebieden. De wijnen zijn bijna allemaal blends van inheemse en Franse druivenrassen. Ze zijn gemaakt om tegemoet te komen aan de smaak van de hedendaagse wijndrinker: drinkbaarheid, balans en souplesse staan centraal. De hoge ligging, het continentale klimaat en een ondergrond met veel leem dragen bij aan wijnen die een fris en elegant karakter hebben.

 

Costers del Sió Petit Siós Blanco 2019

Een aromatisch bouquet van abrikoos, steenfruit en bloemen. De wijn heeft een fris bittertje waardoor hij ook na het eerste glas verrassend en uitnodigend blijft. 

 

Costers del Sió Petit Siós Tinto 2018/19

Bramen, pruimen en vanille. Verfijnde zuren zorgen voor structuur en een lengte die verrassend is voor deze prijs. Een vrolijke wijn met een eigen karakter.

 

Een elegante, ingetogen neus met ananas, steen- en citrusfruit en mineralen. Een kruidige smaak met iets van lavendel. De afdronk is geconcentreerd, met een aangenaam bittertje en veel fruit. De vatrijping van vijf maanden op de gistcellen (‘sobre lias’) maakt dit een gastronomische wijn met rondeur.


Costers del Sió Cau del Gat 2017

Aardse tonen met bessen, munt en enorm kruidig. De smaak is fruitig en speels en zet aan tot een droge, zachte finale. Een droom van een wijn.

 

Costers del Sió Alto Siós 2015

Een intrigerend bouquet van bosfruit, zwarte bessen, laurier, peper en kiezels. Mooi houtgebruik: ceder, leer, een vleug vanille. In de mond is deze wijn vol, pittig maar zacht, en heeft milde, geprononceerde tannines. Een fijne zuurgraad houdt het geheel samen.

 

 

Alle Costers del Sió wijnen proberen? Dan is het tijd om het proefpakket van dit mooie wijnhuis te bestellen


Niet alle Côtes du Rhônes zijn gelijk geschapen - Domaine de Dionysos

De herkomstbenaming Côtes du Rhône is vrij algemeen: het beslaat een groot gebied in de zuidelijke Rhône, en de regelgeving omtrent de productie van de wijnen is minder streng dan in bijvoorbeeld het nabije Châteauneuf-du-Pape. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van Côtes du Rhône-wijnen flink uiteen kan lopen. Zo heb je simpele landwijnen, maar ook bonafide charmeurs zoals La Devèze van Domaine de Dionysos: een heerlijk kruidige en biologische wijn die onmiskenbaar uit de Rhône komt. En dan La Cigalette, haar grote zus, afkomstig uit Cairanne. Cairanne is een gemeente die vroeger onderdeel uitmaakte van de Côtes du Rhône-appellatie. Inmiddels heeft het dorp vanwege zijn unieke terroir een eigen oorsprongsbenaming verdiend: AOC Cairanne. Deze wijnen hebben een geconcentreerde smaak en kunnen zich meten met de grote namen uit de streek.

Domaine de Dionysos La Devèze 2017

Een licht-doorschijnende, oranjerode kleur. Zwoel, met medium body. De smaak is kruidig met gestoofd rood fruit en bescheiden tannines.


Domaine de Dionysos La Cigalette 2016

La Cigalette laat haar tanden wat meer zien dan haar zusje. Met haar donkere kleur en wilde vegetatie in de neus, is dit op en top Zuid-Rhône. De tannines zijn elegant en brengen de wijn mooi in balans.

 

Hyper modern en licht verteerbaar - Domaine La Colombette

De Franse stad Béziers bevindt zich in het midden van de Languedoc, één van de meest zuidelijke wijnbouwgebieden van Frankrijk. Vroeger maakte men hier boerse, soms moeilijk drinkbare wijnen die vooral door de plaatselijke bevolking werden geconsumeerd. Maar gedurende de laatste decennia is er in de kelders van de Languedoc veel gemoderniseerd. De wijnen worden hier nu bijvoorbeeld vaak vergist bij een gecontroleerde lage temperatuur, wat ze een meer fruitig en sappig karakter geeft. Vincent Pugibet, eigenaar van Bloem-favoriet Domaine La Colombette, gaat nóg verder in
die modernisering: hij onderwerpt de ‘gewone’, welbekende rosé van zijn domein aan een proces dat ‘contra-osmose’ heet. Hierbij wordt een deel van de alcohol aan de wijn onttrokken. Het resultaat: Plume, zo licht als een veertje, precies zoals je hem verwacht, maar dan met slechts negen procent alcohol. Dat wordt lekker nazomeren!

La Colombette Plume Rosé 2019

De kleur is bleekroze en een beetje oranje. We ruiken peer, meloen, aardbeien en iets mineraals. In de mond is deze rosé mooi droog. Daarnaast is hij licht en erg smaakvol. 

 

Henri Bloem Breda - De top 3 van Tom Leussink

Één van de leukste dingen van wijn is dat je altijd je horizon kan blijven verbreden. In dat kader vroegen wij Tom Leussink, vinoloog en eigenaar van Henri Bloem Breda, om zijn top drie in het Bloemassortiment te benoemen. Wij vinden zijn passie voor wijn namelijk enorm aanstekelijk. Het woord is aan Tom:3. Lafond Tavel Rosé 2019


Het is jammer dat sommige mensen nog steeds geloven in de mythe dat donkergekleurde rosé minder lekker is dan lichte. Deze klassieke Tavel is wat mij betreft al jaren de mooiste rosé in het assortiment van Henri Bloem. De aanzet is heerlijk fris met een hoog smaakgehalte, waarbij de hoofdrol is weggelegd voor het rode fruit. Dit is een serieuze wijn die gastronomisch goed inzetbaar is bij lichte vleesgerechten en stevige visgerechten.


2. Vavasour Pinot Gris 2019


Vavasour is een verrassende producent uit Nieuw-Zeeland. Niet alleen de Pinot Gris (die elders in deze folder wordt besproken) is geweldig, maar ook de fluweelzachte Pinot Noir en de geprononceerde Sauvignon Blanc zijn absoluut het proberen waard.

 

 

1. Contini Pariglia 2019

Dit is een heerlijk frisse vermentino uit Sardinië. De wijn kan goed als borrelwijn ingezet worden, maar zeker ook bij gerechten met schaal- en schelpdieren. Een vol frisse wijn met mooie mineraliteit en een intense smaak.

 

Wie het laatst lacht - Vavasour

Toen Peter Vavasour in 1985 begon met de aanplant van zijn wijngaarden, werd hij door andere wijnmakers uit de regio uitgelachen. De locatie die hij had uitgekozen, Awatere Valley in het zuiden van het Nieuw Zeelandse Marlborough, zou te rotsachtig zijn, te droog en misschien ook wel te koel. Maar Peter liet zich niet van de wijs brengen en bleef werken aan zijn droom om op deze plaats een domein te vestigen.

In 1989 kwamen de eerste wijnen van Vavasour op de markt, en kregen lovende recensies. Sindsdien worden ze naar vele landen over de hele wereld geëxporteerd en inmiddels zijn er al meerdere producenten actief in dit onherbergzame gebied dat Peter Vavasour op de kaart heeft gezet. Het ruige landschap van Awatere Valley galmt door in de wijnen: ze zijn intens, gestructureerd, en hebben een frisse, minerale toets. De koelte zorgt voor een gelijkmatige rijping van de druiven, met als gevolg een geleidelijke ontwikkeling van complexe aroma’s en smaken.

Vavasour Pinot Gris 2019

Voor deze Pinot Gris wordt het fruit van verschillende percelen separaat gevinifieerd, zodat er daarna een ideale samenstelling gemaakt kan worden. Hiervan rijpt 15% op houten vaten en de rest op
RVS. Een kraakheldere wijn die zowel rond als levendig is: een zeldzaamheid. Geel fruit, abrikoos en vuursteen. De textuur is fris en heeft een klein vetje. De afdronk, heerlijk rond en sappig, maakt dit een ideale partner voor Aziatische gerechten.