De dagen lengen, de zon geeft al meer warmte en iedereen is net een beetje vrolijker. Dat is het effect van lente in de lucht. Het bijzondere is dat je dan meteen zin hebt in andere gerechten en dus ook andere wijnen. Frissere, lichtere wijnen met dat sprankje zon. Die goed passen bij zo’n culinaire klassieker als asperges. Deze folder staat vol met voorjaars- en aspergewijnen waar je een instant lentegevoel van krijgt. Lees in deze nieuwsbrief alles over heerlijke lente- en aspergewijnen.

 

Domaine Montrose Lentewijn bij uitstek

Bij de eerste zonnestralen merken we het direct, de vraag naar rosé in de winkel stijgt enorm. En de laatste jaren vooral naar rosé die licht van kleur is en fris van smaak. Afhankelijk van hoe roze de rosé moet worden laat de wijnboer de druivenschilletjes korter of langer bij de toekomstige wijn mee-weken. Bij Montrose zijn ze meester in het bepalen hoe lang dit moet om een wijn te maken met een delicate kleur én veel smaak. 

Montrose IGP Côtes de Thongue Rosé

Vulkanische gravel met klei en kalk, dat geeft deze rosé zijn verborgen kracht. Denk aan dat flintertje tannine, die maakt dat het ook een fijne wijn is voor bij het eten. De smaak is droog en crispy, met wat zomerbesjes en iets heerlijk floraals. Maar je proeft ook de zee in de wijn. Geen wonder, de Méditerranée ligt er om de hoek

 

Michel Chapoutier Heerlijke wijnen voor alledag

Ook in de wijnwereld zijn er van die hele beroemde mensen. Neem nou bijvoorbeeld Michel  Chapoutier, een van Frankrijks meest gerespecteerde wijnmakers. Als jongeman nam hij het familiebedrijf over. Hij zorgde ervoor dat het binnen no time een van de belangrijkste huizen van de Rhônevallei werd, ook op het gebied van de biodynamische wijnbouw. Michel’s wijnen zijn dé standaard geworden voor de hele Rhône-vallei.

Michel Chapoutier Marius Rouge

In de Rhône zijn de grenache (weelderig en soepel) en de syrah (krachtig en intens) belangrijke druivensoorten. Voeg daar het terroir van de Pays d’Oc met zijn vele zonne-uren en de kruidige invloed van de garrique aan toe, en je krijgt een wijn met gul sap, boordevol donker fruit, zachte tannine en vooral veel smaak. Een wijn met serieus doordrinkgevaar.

 

Michel Chapoutier Marius Blanc

Geef een vermaarde druif uit Italië aan de beroemdste wijnboer uit de Rhône en combineer dit met de natuurlijke invloeden van de Pays’d’Oc. Dan krijg je de Marius Blanc, een heerlijke witte wijn uit deze wijnstreek. Levendig, zuiver met een fijne kruidigheid en een hint van rijpe perzik. Een heerlijk sappige ‘altijd goed’ wijn voor een zeer bescheiden prijs.

 

Aspergewijnen

De vijf beste wijnen bij voorjaars-seizoen-groente nummer 1: DE ASPERGE!

Asperges, in principe vind je ze het hele jaar bij de groenteboer. Maar vanaf eind april tot eind juni komen ze uit de koude grond en zijn dan het állerlekkerst. Daarom geven we nu een aantal wijntips die er geweldig bij passen. Want als er één perfect voorjaarsgerecht is, dan is dat met de ‘koningin der groente’, de asperge. De smaak van asperges is zacht/mild en licht zoet. Dit past bij wijnen die niet te zwaar zijn qua body. Maar ze moeten wel een beetje pit hebben. En dat zijn onze witte wijnen van de druiven pinot blanc, sauvignon blanc, riesling en cortese. Stuk voor stuk zijn ze prachtig in balans met zo’n fijne bite.

Cave Pfaffenheim Pfaff Pinot Blanc

Pinot gris en pinot blanc zijn allebei familie van de pinot noir. Maar een pinot blanc uit de Elzas wint het van zijn grijze broer als het gaat om de combinatie met asperges. Hij is net even wat chiquer, wat eleganter en zo fijn zuiver van smaak. Ook de Pfaff versie uit de Elzas heeft die aroma’s van fris-zure appeltjes en perzik. Er zit niets in qua harde zuren, maar wel dat tintelfrisse. Met een heerlijk lange finale.

 

Domaine La Colombette Sauvignon Blanc

Elk jaar is het weer spannend, maar onze sauvignon blanc van Domaine La Colombette werd dit jaar door het Brabants Asperge Genootschap gekozen tot Aspergewijn 2022! En terecht, want deze sauvignon uit de Languedoc is een dijk van een aspergewijn. Hij smaakt bloemig en is ook lekker zacht in de mond. Je proeft de kenmerkende kruisbes, met rijpe peer en citrus. Dit laatste doet hem uitblinken qua frisheid. En dat is knap, gezien het feit dat hij uit een van de warmste wijnstreken van  Frankrijk komt. Deze wijn is gemaakt door een wijnboer met talent, want het alcoholgehalte in deze wijn is met 11,5 % zelfs laag te noemen. Verrassend glas wijn, combineer hem bij asperges met een klassieke eiersaus.

 

Tip: Let wel op wat je met de asperges serveert. Want de andere ingrediënten op je bord, zijn zeker ook bepalend voor de wijnkeuze. Ook de bereidingswijze heeft invloed op de smaak. Een asperge van de gril smaakt heel anders dan die uit het stoommandje. Pas daar je wijn op aan. 

Aspege wijnen special

Domaine Bott-Geyl Points Cardinaux Métiss

De hele pinot familie wordt gebruikt in deze wijn met indrukwekkende complexiteit. Het begint verrassend genoeg met een zoetje. Met de smaken van gedroogde abrikoos, zo’n bijna overrijpe ananas en sappige mango. Vervolgens proef je verkwikkend zuur en dat alles geeft een bijzonder smaaksensatie. Fris, zoetzuur, intens en zeer interessant. Zo’n wijn die perfect in balans is, met een enorme afdronk en absoluut gastronomisch inzetbaar. Wijnboer Jean Christophe Bott werkt zo natuurlijk mogelijk volgens de biodynamische leer en dat resulteert in loepzuivere prachtige wijnen!

 

Tenuta San Lorenzo Gavi San Lorenzo

Meestal gaat het over rode wijn als je het over de Piemonte hebt. Maar de witte wijn ervandaan is zeker zo bijzonder. Vooral als deze gemaakt is van de cortese druif en gemaakt is door de broers Luigi en Giambattista Cazzulo van Tenuta San Lorenzo in het zuidelijk gelegen wijndorp Gavi. Ook de Italianen waarderen dit, want de wijn is ingedeeld in de hoogste kwaliteitscategorie, namelijk de DOCG Gavi.

 

Weingut Künstler Hochheimer Hölle

Riesling en asperges, dat is wederzijdse liefde. Zeker als de riesling net zoveel in zijn mars heeft als deze van de Hochheimer Hölle, oftewel steile berg. De zware klei geeft de wijn zijn krachtige smaak van sinaasappelzest, gekonfijte abrikoos en amandel. Met die onmiskenbare intense geur die zo  typisch is voor riesling wijnen. Een volle en rijke wijn, met onderliggende frisse zuren die riesling van nature altijd heeft. Dat wordt een feest op je bord.

 

Recept

Kabeljauwhaas met asperges, courgette en Hollandaisesaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 stuks kabeljauwhaas à 150 gram • 16 witte asperges
  • 3 eetlepels citroensap • 4 eidooiers • 200 gram roomboter • Zout
  • 1 Courgette • Bosje peterselie • Gebakken aardappeltjes (optioneel)

Bereidingswijze:

  • Schil de asperges en kook deze ongeveer 8 minuten in licht gezouten water
  • Stoom de kabeljauw ongeveer 12 minuten, afhankelijk van de dikte
  • Snijd de courgette met een mandoline of kaasschaaf in dunne linten
  • Blancheer de courgettelinten ongeveer 2 minuten in zout water
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje en schep er het schuim af zodat je geklaarde boter overhoudt. Klop au bain-marie de eidooiers met het water, het citroensap en wat zout tot een romige massa. Klop verder terwijl je de geklaarde boter er beetje bij beetje aan toevoegt
  • Verdeel de kabeljauw met asperges, courgettelinten en Hollandaisesaus over 4 borden en bestrooi met peterselie
  • Serveer hier eventueel gebakken aardappeltjes bij

Proefpakket aspergewijn 

Heerlijk, de tijd van de échte asperges, dus die uit de koude grond is weer aangebroken. Voorjaar op je bord en lente in je glas met de wijnen uit het aspergepakket van Henri Bloem. Want of het nou witte of groene asperges zijn, of ze uit de oven, van de gril of op de klassieke ‘Flamande’ manier zijn bereid, wij hebben er een passende wijn bij. We hebben zes overheerlijke winnaars in een doos gezet. 

 

Bodegas Carchelo - Krachtig en intens rood uit Spaans Jumilla

Rioja, Ribera del Duero, Priorat, die namen kennen we wel. Maar Spanje is zoveel meer dan dat. Wie kent bijvoorbeeld de wijnstreek Jumilla? In dit kurkdroge en hete gebied in het oosten van Spanje overleven alleen de zeer sterke gewassen zoals olijf- en amandelbomen en uiteraardde druivenstok. Deze staan aangeplant op 700 meter boven zeeniveau. Het zijn echte overlevers, met geconcentreerde druiven voor intense wijnen gemaakt van de monastrell, syrah, cabernet sauvignon en tempranillo. De wijnen ervan kunnen makkelijk concurreren met de grote Spaanse klassiekers. Daar zorgt de jongste generatie van de familie Sierva van Bodega Carchelo persoonlijk voor.

Bodegas Carchelo Carchelo

Er is niets stoffigs aan deze pure, krachtige wijn van Spaanse bodem en makelij. Levendige wijn met veel fruitexpressie. Rijpe braam, donkere bes en rijpe kers, gecombineerd met een hintje vanille, een snuf kruidigheid en laurierdrop.

 

Bodegas Carchelo Altico

Een standaard syrah maar mét alle luxe accessoires. Heerlijk rijpe en ronde Crianza vol pittige zwarte peper en kruidigheid. Pure aroma’s van laurierdrop en zwart intens fruit. Een wijn om even de tijd voor te nemen en te genieten van de boterzachte finale.

 

Proefpakket mei

Hoe zat het ook alweer met die ene druif qua aroma’s en zuren? En welke druif paste ook alweer zo goed bij een stuk kaas? Het blijft toch elke keer weer ingewikkeld om de juiste wijn te vinden. Dat begrijpen we als geen ander bij Henri Bloem. Daarom maakten we een mooie selectie van twaalf wijnen die variëren van fris zuur tot zacht en romig. In het rood, wit en rosé. Voor elke smaak, voor iedere gelegenheid een bijpassende wijn in één doos. Want we kunnen niet allemaal ‘wijnnerd’ zijn, toch?

In dit pakket

  • La Colombette Sauvignon (2x)
  • Montrose Rosé (2x)
  • Pfaff pinot blanc
  • Bott Geyl Points Cardinaux
  • San Lorenzo Gavi
  • Künstler Hochheimer Hölle
  • Marius Blanc
  • Marius Rouge 
  • Carchelo Carchelo
  • Carchelo Altico