Onze nieuwsbrief met de aanbiedingen in de maand juni is weer uit. Veel leesplezier en geniet van onze wijnen!

Coto de Hayas: De zon in je glas

Wijn maken met pit en temperament die ook nog eens gewaardeerd wordt door een grote groep, kieskeurige consumenten. Het lukt Coto de Hayas telkens weer. Dit dynamische bedrijf uit het noordoosten van Spanje, in Campo de Borja, maakt een complete range. Van toegankelijke terraslievelingen tot wijnen die gastronomisch zeer goed inzetbaar zijn. Fris wit, soepel rood en indrukwekkende gastronomische reserva’s. Bedenk het, zij maken het. Maar allemaal wel met net dat tikkie méér qua smaak. 

Coto de Hayas Verdejo

Aromatische frisheid, gecombineerd met elementen van pittig citrusfruit, rode appel en peer. Tel daar een lichte groenige kruidigheid bij op en je hebt een wijn met een heel eigen karakter. We hebben het over verdejo, een authentiek Spaans druivenras met een bijzonder uiterlijk. Zijn naam kreeg hij vanwege zijn felle groene kleur, verde betekent groen in het Spaans. Maar hij blinkt ook uit in smaak. Een aanrader voor het aperitief.

 

 

Coto de Hayas Crianza

Garnacha en tempranillo zijn de meest populaire blauwe druivenrassen uit Spanje. Het zijn echte mediterrane druiven die de zon absorberen en dat proef je in de wijn. Het is er eentje zonder poespas, met zacht-soepele tannines en een langdurige smaak. Hij is rijp en rond, zwartfruitig met heerlijk kruidige aroma’s. De houtrijping zorgde voor een hintje vanille en iets heel subtiel geroosterd in de smaak.

 

 

Garofoli – 40 jaar Macrina

Neem een familiebedrijf met een jarenlange traditie op het vlak van wijnmaken. Voeg daar wat innoverende vakkennis aan toe en je krijgt al decennialang de mooiste wijnen. Zo ook die van de broers Garofoli van het gelijknamige huis. Hiervan getuigen topnoteringen met hun authentieke vini

Marchesi in de Italiaanse wijnbijbel ‘Cambero Rosso’. Henri Bloem is al jaren fan van hun mooie wijnen van hun topterroirs op de hellingen van de Monte Conero. Eén van de favorieten is de Macrina, bij ons al 40 jaar één van de toppers uit het Garofoli assortiment.

 

Garofoli Kòmaros

Keer op keer wordt deze wijn uitgeroepen tot de beste rosé van Italië, dus dan moet hij wel  héél goed zijn. En dat is het! Want deze wijn is nergens té. Niet te zoet, niet te zuur, niet te fruitig en niet te bloemig. Maar wel gewoon erg lekker. Hij smaakt intenser dan de zalmrose kleur doet vermoeden. Verder fijn soepel en fris, subtiel gekruid en een lange afdronk.

 

 

Garofoli Verdicchio Macrina

Het is altijd zomer in je glas met deze Macrina gemaakt van de verdicchio-druif. Friskruidig elegant en lichtvoetig met een levendig zuurtje, rijp tropisch fruit en een knapperig amandeltje in de afdronk. Al 40 jaar oud, maar nog steeds spannend en vooral erg lekker.

 

 

Weingut Prechtl

 

Bij Prechtl werkt de hele familie mee in het bedrijf. De Grüners van Weingut Prechtl Apfelstrudel, Mozart en grüner veltliner. Dé top drie van Oostenrijk, en niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde.  Want de grüner veltliner is een gastronomische alleskunner en daarom de favoriet van vele sommeliers. Hij is lekker droog en levendig fris met dat typische kruidige en peperige. Afhankelijk van het terroir varieert hij van licht en spritzig tot krachtig en weelderig. Bij Weingut Prechtl uit  einviertel maken ze al generaties lang wijn van oudere stokken ‘grüner’. Die staan hier op hun favoriete löss bodem. Dit en het grenzeloze enthousiasme van het huidige wijnkoppel in charge, Franz en Petra Prechtl, verklaart het geheim waarom hun wijnen al sinds jaren internationaal op de kaart staan.

Weingut Prechtl Grüner Veltliner Classic

Fris, licht, speels, levendig en vooral heel lekker. Je proeft een fijne mix van wat exotisch fruit, rijpe peer, gele appel, wat kruidigheid, dat typische witte pepertje en een verfrissende mineraliteit. En dat alles blijft ook nog eens heel lang hangen in je mond. Fijn glas voor meerdere gelegenheden,van lunch, borrel tot diner.

 

Weingut Prechtl Grüner Veltliner `Leitstall`

Deze wijn heeft alle kwaliteiten van zo’n fijne ‘Grüner’, maar dan met een extra laagje. Hij komt namelijk van echte ‘old vines’, wijnranken met de respectabele leeftijd van 35 jaar. Daarnaast kreeg deze wijn ook wat houtrijping. Op acaciahout, om precies te zijn. Het resultaat is een wijn met veel concentratie en nog meer smaak. Let op de mooie tropische tonen van papaya en mango. Verder heeft hij zo’n knapperig zuurtje, met iets van anijs in de smaak. Neem even de tijd voor de waanzinnig lange afdronk. Een echte gastronomische topper dit! Wees er wel snel bij, want

de productie is zeer beperkt.

 

 

Domaine Montangeron Uitzonderlijke Beaujolais

Beaujolais is vooral bekend van de grote plas primeur wijnen die Nederland elk jaar in

november overspoelt. Maar kent u de wijnen, afkomstig uit een van de tien crus? Die worden ook gemaakt van de gamay, maar hebben allemaal een heel eigen, zeer karakteristieke smaak. Dit komt door de samenstelling van de bodem. Neem bijvoorbeeld de beroemde appellatie Fleurie. Fleurie ligt in het noordelijke deel van de Beaujolais. De grond bestaat hier vooral uit roze graniet, hetgeen uniek is in de Beaujolais. Ten zuiden van het dorp Fleurie vinden we meer klei in de grond, wat de wijnen wat voller en ronder maakt. Dat geeft wijn met karakter die toch echt heel anders smaakt dan de Beaujolais Nouveau.

 

Domaine Montangeron Fleurie ‘Grand Pré’

Niks gebeurde met de Franse slag tijdens het maken van deze wijn. Hij is serieus lekker, want vol en krachtig met een flinke bos kruiden, wat speculaas en een hintje truffel aan de ene kant. Maar er zit ook een fijne dosis ohlàlà in, door de fruitige en speelse kant. De frivole rijpe framboos en rijpe kers zorgen daarvoor. Dit alles is mooi verweven tot een stoer-elegante wijn.