In onze juni editie van de Henri Bloem Nieuwsbrief hebben we deze keer weer een mooi aanbod samengesteld:

Uit de troon van de keizer

Bij Weingut Knab hebben ze het goed voor elkaar. Het domein is gevestigd in Kaiserstuhl (‘Keizerstroon’), een prestigieus wijnbouwgebied op een dode vulkaan in het zuiden van Duitsland. De zuidelijke warmte en vulkanische bodem zijn een perfecte match voor weissburgunder (pinot blanc) en spätburgunder (pinot noir). In handen van het team van Thomas en Regina Rinker leveren deze druiven hier prachtige terroirwijnen op, vol minerale expressie en Duitse precisie. Heerlijke wijnen voor aan tafel.

Op vakantie naar Aix-en-Provence

Je sluit je ogen. Je voelt de zon op je huid. Een aangenaam briesje biedt verkoeling. In de verte hoor je het ruisen van de Middellandse Zee. Je ruikt zonnebrandcrème en Provençaalse kruiden. Terwijl je opnieuw naar je glas reikt, open je je ogen en kijk je om je heen. Verwarring. Je zit gewoon in je eigen achtertuin! Laat eens zien, wat zit er in die fles?  

Bij Château Pigoudet maken ze frisse en volwassen rosés. Het klimaat in Aix-en-Provence helpt daarbij: het is er warm, maar de nabije Middellandse Zee heeft een temperende invloed, waardoor de druiven de nodige spanning behouden. De beroemde ‘mistral’ uit het noorden zorgt voor een strakblauwe hemel en goed geventileerde wijngaarden. Dat laatste maakt dat Château Pigoudet haar wijnen op een duurzame manier kan produceren. 

De rosés van Pigoudet behoren tot de absolute top. Die lichte kleur, verfijnde aroma’s en een levendigheid die blijft verrassen: één slok en je bent in de Provence. En wij vreesden nog wel dat we dit jaar niet op vakantie konden… 

Huiswijnen zonder pretentie

Het domein Haut de Belloc legt zich al vijf generaties toe op het maken van zeer smakelijke, betaalbare huiswijnen. De stijl is typisch Pays d’Oc: aromatisch en fris wit, vol en gul rood. ‘Hoe kunnen ze het ervoor doen?’ We horen het vaak in onze winkels. Dankzij het warme Zuid-Franse klimaat rijpen de druiven goed en zijn de rendementen hoog: soms wel het dubbele van de rendementen in de Bourgogne. Daarnaast zijn wij al jaren grootafnemer van deze populaire wijnen, wat de prijs nóg vriendelijker maakt. Het is dus geen wonder dat onze klanten steeds weer terug komen voor de wijnen van Belloc. 

Wanhopig wit?

Het ontbreekt Mariano van Cantina Buglioni uit het Noord-Italiaanse Valpolicella niet aan een gevoel voor humor. Hoe noem je een stuivende witte wijn uit een gebied dat wordt gedomineerd door rode supersterren met illustere namen als Amarone en Ripasso? Mariano’s antwoord: ‘Il Disperato’ (‘De Wanhopige’). Maar reden tot wanhoop is er allerminst. Il Disperato is een mooi gemaakte wijn die niet onderdoet voor zijn beroemde rode streekgenoten. De smaak is fris, levendig en heeft een zonnig karakter. Heerlijk voor op het terras of in het park, maar op z’n Italiaans met antipasti of lichte hoofdgerechten blinkt hij helemaal uit. En als je benieuwd bent naar die rode supersterren: de Amarone en Ripasso van Cantina  Buglioni behoren tot de top uit de regio en zijn ook bij onze winkels verkrijgbaar.