We nemen u in maart al weer mee het voorjaar in, maar geven u ook voor de kille, koudere avonden nog genoeg keuze. Met in deze editie:

Puur genieten met Bodegas La Purísima - De Martino Enigma - Reine Juliette - Sacha's top 3. Veel leesplezier!

 

Bodegas La Purísima

In de nieuwsbrief van oktober 2019 hebben wij voor het eerst dit wijnhuis uit het Spaanse Yecla geïntroduceerd. Het bleek direct een groot succes. Dat verbaast ons niet, gezien het brede smaakpalet
van de verschillende wijnen en de fantastische prijs-kwaliteitsverhouding die ze hebben. Voor elke smaakvoorkeur en gelegenheid heeft La Purísima een prachtige optie. Welke dat zijn? Wij presenteren: een week lang La Purísima wijn.


Voor de dineravonden:


Zin om langer in de keuken te staan? Tom Leussink, eigenaar van Henri Bloem Breda, heeft een zalig recept gemaakt waarnaast La Purísima Blanco schittert. Zowel de Blanco als de Tinto van La Purísima zijn toegankelijke, frisse en zeer boeiende wijnen die barsten van het fruit.

La Purísima Blanco

  • Intense geur van citrusfruit, kruisbessen en witte bloemen. Frisdroge smaak van wit fruit, groene appel en een botertje.

 

 

  • Recept - heerlijk bij deze wijn :

    In de oven gebakken heilbot met Pancetta, latkes, parelcouscous met saus van gele peen en paprika.


 Voor de koude winteravonden:

Een stoere, pittig kruidige wijn, met aangename tannines en dan ineens een kleine uitbarsting van fris rood fruit. Een heerlijke complexe en sappige wijn die smeekt om een wildschotel met
stoofpeertjes!

La Purísima Monastrell 2018

  • Geur van zondoorstoofd zwart fruit, zoals bramen en pruimen. Volle smaak van rijpe bosvruchten, gedroogde kruiden, mokka en vanille.




Voor de gemakkelijke, doordeweekse avond:


De rode en witte Estío zijn fruitige en vriendelijke wijnen voor een net zo vriendelijke prijs. Zet de Estío Blanco naast een licht voorgerecht zoals meloen met parmaham. De Estío Tinto doet het
fantastisch bij een snelle pasta Bolognese of bij licht gekruid varkensvlees of wat lekkere hapjes.

La Purísima Estío Blanco 2019

  • Frisse neus van citrusfruit, peer en meloen. In de smaak gele appel, rijp tropisch fruit en een lichte kruidigheid. Elegant en heerlijk fruitig.

 


La Purísima Estío Tinto 2018

  • Donkerpaarse kleur. Tonen van zwarte bessen, bramen en laurier. Volfruitige smaak van rijpe kersen en bosvruchten. Lichte kruidigheid.

 

 

 


Voor de luie avonden:


Wat kan het soms heerlijk zijn om op te krullen op de bank of bij het haardvuur; met een boek, dier of geliefde én met een glas Old Vines Expression. Een dikke, zwoele en intense geur met een volle en rijpe smaak waarbij heerlijk weggedroomd kan worden. Of maak de dinergasten blij met een goed glas bij de stoofpot of tournedos. 

La Purísima Old Vines Expression 2017

  • Intense geur van bramen, zwarte bessenjam, provencaalse kruiden, chocolade en cederhout. Volle smaak van rijpe bosvruchten, rozijnen, witte peper en cederhout. Lange afdronk.

 

La Purísima Premium 2017

  • Dieprode kleur. Geur van rijpe kersen, bramenjam, gedroogde vijgen, chocolade en tabak. Volle, complexe smaak van zwarte bessen, pruimen, witte peper, toast en vanille.

 

 


De Martino Enigma - de Chileense un1corn


De Martino levert ons jaar in jaar uit prachtige wijnen van een betrouwbare kwaliteit en met een herkenbare ‘De Martino’ smaak. En toen was daar ineens de ‘Enigma’.
De Enigma is een blend van druiven uit De Martino’s wijngaarden in de Maipo vallei. Elk jaar verandert de samenstelling van de blend, omdat die afhankelijk is van de groei-omstandigheden en dus van de smaak van de verschillende druiven. De wijn smaakt daardoor elk jaar iets anders en om verwarring te voorkomen krijgt elke jaargang een nieuw, opeenvolgend, nummer. Voor Henri Bloem is dit de eerste keer dat wij deze blend kunnen aanbieden en daarom beginnen wij met nummer 1. Volgens Sebastián De Martino is de Enigma een ‘unicorn’ onder de De Martino wijnen; met een stijl die meer genereus, wulps en uitbundig is dan wat we van ze gewend zijn. Enigma Nº1 bestaat uit: • 60% cabernet sauvignon  • 30% malbec • 10% petit verdot

 




Reine Juliette - van harte aanbevolen


Domaine Reine Juliette ligt op zo’n 10 kilometer van de Middellandse zee en 50 kilometer van Montpellier. Hier wordt, onder andere, de ‘picpoul de pinet’ verbouwd, op een bodem van rode kalksteen
(terres rouge). Deze kalksteen zorgt, samen met de frisse zeewind, voor een mineraal en fris karakter in de wijn. Hierdoor combineert de picpoul uitstekend met bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren en frisse salades met tonijn of gerookte vis. De sauvignon blanc is de uitbundige broer, met veel exotisch fruit in de geur en frisse fruitzuren. Perfect voor bij visgerechten met citroen, ricotta of frisse geitenkaas. Ja, wijnmakers Marion en Guillaume Allies weten wel hoe ze voor complexe wijnen met veel structuur en heel veel sappigheid moeten zorgen.


Domaine Reine Juliette Picpoul de Pinet 2019

Fris jong fruit van grapefruit, perzik en limoen. De aanzet is sappig en elegant met veel mineraliteit. In de smaak veel tropisch fruit en een ronde afdronk. Deze wijn heeft diverse keren de Coup
de Coeur gekregen in de Guide Hachette en ook tijdens andere internationale concoursen kwam hij regelmatig als favoriet uit de bus.

 

 

Domaine Reine Juliette Sauvignon Blanc 2018

Intense geur van bloemen, exotisch fruit en citrus. In de smaak jong wit fruit, limoen en kruisbessen. Veel sap en een lange verfrissende afdronk.

 


Sascha's Top 3


Toen er werd aangekondigd dat de Chianti Classico van Casa Emma in de aanbieding kwam vond één Henri Bloem collega dat wel héél erg leuk; Sascha de Wilde van Henri Bloem Apeldoorn. Al jarenlang bezoeken Sascha en haar man Marco het wijndomein in Toscane en gaat er regelmatig een fles Chianti uit de winkel mee naar huis. 

Onbetwist Sascha's nummer 1 is Casa Emma

Het amfitheater van Emma Chianti, het beroemde wijngebied in het midden van Toscane en ten zuiden van Florence, bestaat uit zeven verschillende gebieden (zones) waar wijn gemaakt wordt. De bekendste zone is ‘Classico’. In 1932 werd een gebied afgebakend waartoe dorpen behoorden die de beschermde naam Chianti Classico mochten gebruiken. Dit werd gezien als het historische hart van de regio. Na verdere aanscherping van de wetgeving ontstond er in 1984 de DOCG Chianti Classico, waaronder Casa Emma valt. De naam Casa Emma komt van de destijds grootgrondeigenaar Emma Bizzarri. Uit respect voor de geschiedenis en de prachtige cultivatie van dit landschap werd haar naam vereeuwigd in het wijndomein. ‘Emma’s wijngaarden’ liggen 420 meter boven zeeniveau en zijn hét schoolvoorbeeld van het Classico gebied: glooiend en draaiend als een soort Romeins Amfitheater zijn ze rond het wijnhuis aangeplant. Dit bewustzijn van de omgeving wordt ook toegepast in de manier van werken, die volledig duurzaam is. 

Casa Emma Chianti Classico 2017

  • Dieprode kleur met paarse reflecties. Geurige neus met veel rood fruit, specerijen en aardse accenten. Volle aanzet met donker fruit, slanke tannines en florale tonen, gevolgd door een sappige en complexe afdronk.


Sascha's persoonlijke mening over deze wijn; Tien jaar geleden kwam ik voor het eerst bij Casa Emma en het was gelijk liefde op het eerste gezicht. De wijn en met name jaargang 2017 staat er fantastisch mooi bij, boordevol kersenfruit met mooie elegante tannines. Zo hoort de Chianti Classico te smaken!


We hadden het over Sascha's top 3 wijnen, waar wordt Saskia nog meer blij van? 


Op de tweede plaats - Kurtatsch pinot grigio

Sinds jaar en dag reizen Marco en ik iedere zomer af naar Südtirol-Alto Adige in Noord-Italië. Mooie omgeving, heerlijk klimaat en fantastische goede zuivere wijnen. Een paar jaar geleden hebben wij dit wijnhuis met zijn loepzuivere wijnen ontdekt, met o.a. de pinot grigio. Heerlijk als aperitief en bij fijne visgerechten.




 


 

Op de derde plaats - Markowitsch pinot noir

Mijn voorliefde voor Oostenrijkse wijnen mag in dit rijtje zeker niet ontbreken. Vooral de pinot noir druif die zo veelzijdig kan zijn. Men denkt snel aan pinot noir uit de Bourgogne, die veelal toch wat prijziger is. De pinot noir van Markowitsch uit Carnuntum is mooi vol van smaak met een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding en wordt gemaakt door één van de beste wijnboeren uit Oostenrijk.