Wijntrends

Wijntrends | Natuurwijn of orange wine?

Opeens heeft iedereen het over natuurwijn en orange wine. Maar wat is dat eigenlijk?

Natuurwijn is een term die gebruikt wordt om wijnen te beschrijven die op een zo natuurlijk mogelijke manier zijn geproduceerd. Dit betekent dat er geen pesticiden, herbiciden of kunstmatige meststoffen zijn gebruikt in de wijngaard en dat er zo min mogelijk menselijk ingrijpen is geweest tijdens het groeiseizoen en het productieproces.

Ook worden er bij het vinificatieproces geen kunstmatige gisten aan toegevoegd, er wordt alleen gebruik gemaakt van de natuurlijke gisten op de druif. Extra sulfiet toevoegen is ook uit den boze. Daarom hebben natuurwijnen vaak een typische geur, zijn vaak wat zuurder en is het sap troebel want ze worden ook niet gefilterd. Orange wine is weer iets heel anders. Het is witte wijn, maar dan gevinifeerd als de rode variant. De druiven worden dus niet meteen geperst, zoals bij alle witte wijnen. Ze worden alleen gekneusd en daarna blijven de schillen en de pitten langer in het sap van de toekomstige wijn. Die geven geur, kleur en smaak én tannine af. De wijn kleurt daardoor licht oranje.

 

Natuurwijn | Costers del Sió - Sios Nature Tinto

 

Orange wine | Sumarocca 2CV Nature ECO

Bekijk hier de natuurwijn van Henri Bloem                  Bekijk hier de Orange Wine van Henri Bloem