Voorverkoop

Voorverkoop Bordeaux En Primeur 2022 

En Primeur Bordeaux reserveren

Het voorjaar staat altijd in het teken van de start van een bijzondere tijd in de wijnwereld. We gaan weer van start met de En primeur, ook wel genoemd “wine futures” of voorverkoop, is voor de doorgewinterde wijnliefhebber een bekend fenomeen. Voor wie er nog niet mee bekend is leggen wij het graag uit. Het komt er in het kort op neer dat u Bordeaux wijn (van een bepaalde vintage) koopt voordat deze gebotteld is en nog in het vat zit. Dit gebeurd zo ongeveer een jaar tot 18 maanden voorafgaand aan de officiële uitgifte. In het geval van Bordeaux waar de uiteindelijke wijn vaak een blend is van verschillende druivensoorten, zal de wijnmaker proberen een geschatte blend te maken om te proeven. De samenstelling van de uiteindelijke wijn kan verschillen van het monster, afhankelijk van hoe elk vat rijpt tijdens het rijpingsproces.

Vinologen van Henri Bloem
Samen met andere deskundigen uit de branche hebben de vinologen van Henri Bloem eind april de vatmonsters, die gemiddeld slechts 6-8 maanden oud zijn, geproefd. Op basis van het eerste monster en verwachte kwaliteit van de wijn krijgen de wijnen een voorlopige “score” of wijnclassificatie. Deze “scores” of wijnclassificatie hebben invloed op de prijs van En primeur.

Waarom En primeur reserveren?
De grote vraag is natuurlijk waarom u nu een wijn gaat kopen die u pas over 1 tot 2 jaar in huis krijgt? Hoewel niet altijd gegarandeerd onderstaand een aantal van de belangrijkste voordelen: 

  • U krijgt de mogelijkheid een wijn te bemachtigen die in zeer beperkte hoeveelheden wordt geproduceerd en die naar verwachting niet meer beschikbaar zal zijn nadat ze op de markt zijn gekomen.
  • Door En Primeur te kopen, wordt u eigenaar van de wijn nog voordat deze het domaine of Chateau heeft verlaten. De herkomst is daarmee gegarandeerd en u kunt erop vertrouwen dat de wijn onder de meest optimale omstandigheden heeft kunnen rijpen (wat u de beste zekerheid geeft voor het bewaarpotentieel).
  • U heeft gemakkelijk toegang tot speciale flesformaten (Magnum, Jeroboam (dubbele Magnum), Impérial etc.).
  • De meeste wijnen worden En primeur voor aanzienlijk lagere prijzen (15 tot 30 procent dan de marktwaarde) aangeboden dan wanneer deze later op fles beschikbaar komen.
  • Het mooie van Bordeauxwijnen is dat ze veelal een lang bewaarpotentieel hebben. Goede wijnen kunnen wel 30 à 50 jaar ouderen met uitzonderingen die daar nog ver overheen gaan. Hoe langer de flessen bewaard blijven, hoe schaarser de wijn wordt, waardoor de waarde vaak automatisch meegroeit. Om deze reden wordt En primeur kopen door veel wijnliefhebbers gezien als een investering.

 Zoals bovenstaand beschreven hebben onze vinologen de vatmonsters geproefd en zijn we in afwachting van het binnendruppelen van de eerste En primeur prijzen. Wilt u meer weten over En primeur kopen of wilt u persoonlijk advies neem dan vrijblijvend contact op met de vinologen van Henri Bloem.

Klik hier voor de bestellijst >>>