Octopus met aardappels
Pulpo a la Gallega

Een traditioneel recept uit het koele noorden van Spanje. Daar wordt het vaak geserveerd tijdens feestdagen. Maar ook hier smaakt Pulpo a la Gallega geweldig. Vooral als het vergezeld wordt met een goed glas riesling. Dit gerecht is het lekkerst met hele malse octopus. In Galicië doen ze dat al eeuwenlang door de tentakels tegen een muur te slaan. Tegenwoordig vriezen veel mensen de octopus eerst in en laten ze hem daarna weer ontdooien. Ook dat geeft een perfect mals resultaat! Het proberen zeker waard dus.

 

Zeezout • 1,25 kilo octopus  (ontdooid) • 500 gram vastkokende aardappels • 6 eetlepels olijfolie • 1 eetlepel milde paprikapoeder

Bereidingswijze:

1. Breng in een grote pan veel water met wat zout aan de kook. Leg de octopus erin en laat deze afgedekt in 30 tot 45 minuten gaar pruttelen. Controleer of deze gaar is door een stukje van de tentakel af te knippen en deze te proeven: hij mag niet rubberig zijn.

2. Schil de aardappels en kook ze gaar. Snijd ze in plakken van circa 1 centimeter dik en leg ze in een brede, ondiepe ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie, keer ze om en zorg ervoor dat ook de andere kant bedekt wordt. Laat de aardappels circa 10 minuten voor het opdienen heet worden in een tot 160°C verhitte oven.

3. Haal de octopus uit het water. Knip de tentakels in hapgrote stukjes en verdeel ze over de aardappels in de schaal. Besprenkel daarna royaal met olijfolie en bestrooi deze met zeezout en paprikapoeder.

 

Eet smakelijk!