California Wines

 

Je zou kunnen zeggen dat Californiërs serieus zijn over wijn en relaxed over al het andere. Nou ja, misschien niet over al het andere: van een bloeiende technologische industrie tot revolutionaire groene landbouw, Californiërs werken hard en innoveren voortdurend. Maar als je omringd bent door natuurwonderen en constante zonneschijn, is het niet moeilijk om te glimlachen. Natuurlijk helpt een glas Californische wijn altijd. Als 's werelds op drie na grootste wijnproducent is Californië echt de Golden State als het op wijn aankomt.

Brug Ca

Het prachtige weer in Californië is het hele jaar door net zo goed voor de wijn als voor de bezoekers. Overvloedige zonneschijn zorgt voor een consistent en lang groeiseizoen voor de druiven, terwijl de diversiteit van het terroir een veelheid aan wijndruivensoorten en verrassende smaakvariaties daarbinnen ondersteunt. Californië's 1.300 kilometer ruige kustlijn stelt nabijgelegen wijngaarden bloot aan natuurlijke "airconditioning" in de vorm van mist en briesjes, wat zorgt voor uitzonderlijke Chardonnay, Pinot Noir en andere koelklimaatvariëteiten. Warmere valleien in het binnenland krijgen hetzelfde verkoelende effect dankzij rivieren, meren en delta's. Ondertussen krijgen wijnstokken op hellingen en fijne mix van koele lucht en heldere, ongefilterde zon - omstandigheden waarvoor Cabernet Sauvignon, Zinfandel en Merlot geboren zijn.

 

Het prachtige weer in Californië is het hele jaar door net zo goed voor de wijn als voor de bezoekers. Overvloedige zonneschijn zorgt voor een consistent en lang groeiseizoen voor de druiven, terwijl de diversiteit van het terroir een veelheid aan wijndruivensoorten en verrassende smaakvariaties daarbinnen ondersteunt. Californië's 1.300 kilometer ruige kustlijn stelt nabijgelegen wijngaarden bloot aan natuurlijke "airconditioning" in de vorm van mist en briesjes, wat zorgt voor uitzonderlijke Chardonnay, Pinot Noir en andere koelklimaatvariëteiten. Warmere valleien in het binnenland krijgen hetzelfde verkoelende effect dankzij rivieren, meren en delta's. Ondertussen krijgen wijnstokken op hellingen en fijne mix van koele lucht en heldere, ongefilterde zon - omstandigheden waarvoor Cabernet Sauvignon, Zinfandel en Merlot geboren zijn.

 

 

 

De bodems zijn even divers als de teeltgebieden. Zand, klei, leem, graniet, vulkanische as, zeebodem, riviergrind: elk draagt zijn eigen mineraliteit bij. En de wijnmakers zijn niet minder gevarieerd: sinds de jaren 1700 hebben immigranten van over de hele wereld zich in Californië gevestigd en hun wijnstokken, vaardigheden en ideeën meegenomen. De zuurverdiende geheimen van de bodem, het klimaat en de wijnstok zijn van generatie op generatie doorgegeven, waardoor Californische wijn zijn unieke erfenis en spectaculaire assortiment heeft gekregen.

 

Regio's

Overal in de staat worden wijndruiven verbouwd. Van Mendocino, Napa Valley en Sonoma County net ten noorden van
San Francisco tot Santa Cruz, Monterey, Paso Robles en Santa Barbara aan de Californische kust tot Livermore Valley, Lodi en de Sierra Foothills in het binnenland van Californië.

 

 

Rassen


Er zijn bijna 6.000 druiventelers en 4.200 wijnmakerijen die meer dan 254.000 hectare wijngaarden bewerken in Californië. Daarmee is Californië het 4e grootste wijnland ter wereld, na Italië, Frankrijk en Spanje. De meest aangeplante druivensoorten zijn Chardonnay, Pinot Grigio en Sauvignon Blanc voor witte wijnen; Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah en Zinfandel voor rode wijnen. Maar er worden nog meer dan 100 andere druiven verbouwd in Californië en de lijst wordt steeds langer. Californië produceert ook uitstekende mousserende wijn, rosé en dessertwijnen.

 

Duurzaamheid

De Californische wijnindustrie loopt voorop in duurzaamheid: bijna 90% van de Californische wijn wordt geproduceerd door gecertificeerde duurzame wijnmakerijen. Duurzame wijnbouwpraktijken in zowel wijngaarden als wijnmakerijen helpen Californische wijnboeren om wijnen van hoge kwaliteit te maken met respect voor het milieu. Voorbeelden van duurzame wijnbouwpraktijken, waaronder biodynamische en biologische landbouw, zijn:

 schapen en nuttige vogels in de wijngaarden om onkruid en ongedierte te bestrijden

  • Dekgewassen tussen de rijen wijnstokken om voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen en nuttige insecten aan te trekken.
  • druppelirrigatie en procesvijvers om water te besparen
  • composteren, recyclen en hergebruiken om afval te minimaliseren
  • gebruik van zonne-energie
  • Bescherming van lucht- en waterkwaliteit