CobosOnlangs publiceerde wijnrecensent Jay Miller voor de laatste maal een lijst met topwijnen uit Argentinië. Miller, jarenlang dé specialist bij The Wine Advocate (Robert Parker) voor wat betreft Argentijnse wijnen, vindt het mooi geweest. Hij wil het wat rustiger aan gaan doen. Zijn laatste lijst bestaat uit wijnen die minmaal 93 punten uit een maximum van 100 kregen beoordeeld. Één wijnhuis dat daar opvallend vaak in voorkomt is Viña Cobos, welke door Henri Bloem exclusief in Nederland verkocht wordt.

Gelijk bovenaan de lijst vinden we de Cobos Volturno Marchiori Vineyard 2009 met 98 punten. Maar ook de Cobos Malbec Marchiori Vineyard 2009, de Bramare Malbec en de Bramare Malbec Lujan de Cuyo 2009 scoren tussen de 93 en 95 punten. Ook noemt Miller Viña Cobos bij zijn top-acht van wijnproducenten en noemt hij de Felino serie bij de meest koopwaardige wijnen van het afgelopen jaar.

De grote motor achter dit huis is de Californische wijnmaker Paul Hobbs. In 1989 kwam hij voor het eerst in Argentinië en was meteen gefascineerd door de cultuur en het unieke terroir. Hij zag enorme potentie voor de Malbec, de druif die hij in Cahors zo goed had leren kennen.

In 1997 leerde hij in Californië Andrea Marchiori en Luis Barraud kennen en gezamenlijk besloten zij Viña Cobos op te richten. Hun uitstekende samenwerking is terug te vinden in de wijn: het draait bij Cobos allemaal om balans. De balans tussen het terroir, het klimaat en de hand van de meester moet perfect zijn. De wijnen worden altijd ongefilterd gebotteld, om zo het beste van de natuur in de wijn behouden te laten blijven.

Wijnkoperij Henri Bloem is exclusief importeur in Nederland van deze bijzondere wijnen. Vooral de uiterst koopwaardige Felino Chardonnay, Felino Cabernet Sauvignon en Felino Malbec kan op een trouwe schare fans rekenen bij onze vinotheken.

Steven Duintjer, 29 december 2011

Vina Cobos flessen

wijnmakers cobos

Vlnr: Paul Hobbs, Andrea Marchiori en Luis Barraud