De steile terrassen van de Douro, waar Port zijn oorsprong vindt.

 

Douro vallei

 

Wie ooit een boottocht heeft gemaakt over de Douro zal zich het beeld zeker herinneren van de enorm steile, terrasvormige wijngaarden langs die rivier. Deze prachtige heuvels vormen de bakermat van een van ’s werelds meest beroemde versterkte wijnen: Port.

Op de fles mag het woord Port uitsluitend vermeld staan als de wijn uit dit specifieke gebied in Portugal komt; de stad Oporto, waar de meeste Porthuizen gevestigd zijn, is naamgever van deze bijzondere drank, die slechts kan ontstaan door de bijzondere combinatie van eigenschappen, die tezamen het  “terroir” bepalen: het warme klimaat, de reeds genoemde steile hellingen en de tientallen, lokaledruivenrassen, die de basis vormen voor deze versterkte wijn. Versterkt, omdat de natuurlijke gisting voortijdig gestopt wordt door wijnalcohol toe te voegen, vaak tot wel 19 à 20% (een procedure die oorspronkelijk is ontstaan om de wijn tijdens lange zeereizen langer houdbaar te maken).


Het bijzondere, maar tegelijk ook het meest uitdagende aan Port is de rijping, die eigenlijk altijd op grote oude houten vaten plaatsvindt. Dit geeft naast een zachtere smaak ook meer rijpingsaroma’s. Op enkele uitzonderingen na (Vintage, Colheita en Late Bottled Vintage (LBV)) is Port is vrijwel altijd een blend van verschillende jaargangen. Hierdoor is een constante kwaliteit en daarmee de stijl van een Porthuis (Quinta) gewaarborgd. Men ziet dat ook bijv. in de Champagne.

 

Tot de mooiste (en duurste) Ports worden de Vintage-Ports gerekend. Deze worden alleen in uitzonderlijk goede jaren gemaakt (gemiddeld slechts 3 keer in een decennium). Vintage Port wordt binnen twee jaar na de oogst op fles gebracht en behoort dus tot het “Ruby”-type. Deze Port kunnen tientallen jaren op de fles doorrijpen en behouden over het algemeen hun robijnrode kleur. Zij ontwikkelen een niet te evenaren, complexe smaak in de loop van hun ontwikkeling. Op het etiket staat altijd maar één jaartal genoemd, namelijk het oogstjaar.

 

Een ander voorbeeld van een Port met een oogstjaar is de Colheita. Dit is een totaal andere stijl Port dan de hierboven beschreven Vintage. Het verschil zit hem in de rijping. Waar de Vintage dus al vrij kort na de oogst gebotteld moet worden, moet de Colheita minimaal 7 jaar op eiken rijpen. Dit gebeurt in grote fouders (geen nieuwe) waar de wijn nog een beetje kan “ademen”. De inwerking van dit beetje zuurstof zorgt ervoor dat de wijn haar kleur wat verliest en meer taankleurig wordt (Tawny). De stijl wordt ook wat complexer, met nootachtige tonen en ook het zoet is minder dominant aanwezig. In de praktijk liggen oudere Colheita’s veel langer dan de verplichte 7 jaar op fust. Zo hebben we een Port uit 1938 op voorraad, die pas in 2007 gebotteld is. Het jaar van botteling staat dan ook op iedere fles vermeld. Een Colheita van hetzelfde oogstjaar kan dus wezenlijk anders smaken als hij na 7 jaar op fles gaat, dan wanneer hij bijna 70 jaar op fust heeft gerijpt.

 

Ports van bovengenoemde stijlen (Vintage en Colheita) hebben twee nadelen: ze zijn behoorlijk aan de prijs. Maar omdat “gewone” Port steeds populairder wordt en een grote schare liefhebbers kent, vinden we het tijd worden dat u ook eens kennis kunt maken met deze eredivisie van Port. Het andere “nadeel” is dat een eenmaal geopende fles Vintage of Colheita zeer beperkt houdbaar is vanwege de kans op oxidatie. Maar of dat een echt nadeel is…..?

 

We hebben een lijst samengesteld met Ports die we op dit moment op voorraad hebben. Daar geven we u eenmalig een flinke korting op, die nog op kan lopen als u een hele kist zou willen kopen.

 

LIJST DOWNLOADEN: KLIK HIER.

 

Port met een jaartal is een uitgelezen cadeau voor bijzondere gelegenheden: van geboortejaren tot jubilea en voor mensen die “alles al hebben” maar een mooie wijn of Port zeer kunnen waarderen. Maar misschien is het mooiste wel uw eigen herinnering aan een bepaald jaar, om wat voor reden dan ook. En als je dan op een mooi moment een fles Port uit dat jaar ontkurkt: nou, samen met de heerlijke aroma’s van de Port, komen ook de mooiste herinneringen weer boven. Probeer het maar eens uit!

 

Mocht u belangstelling hebben om een of meerdere van deze pareltjes aan te schaffen, dan raden we u aan om niet te lang te wachten met bestellen, want van sommige flessen zijn nog maar enkele stuks beschikbaar.
Deze aanbieding loopt tot 28 februari 2023 en is uitsluitend bij Henri Bloem Arnhem.

Port

Bij elke bestelling van minimaal € 100,00 krijgt u bovendien een tegoedbon van € 10,00, te besteden bij “Het Kaaskwartier” van Kristel, op de Klarendalseweg 140, want bij zo’n prachtige Port past natuurlijk een heerlijk stukje Stilton of een andere mooie kaas!

 

Marja, Michel, Mariska, Harm en Melissa

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem 

 | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29