Eindelijk is het weer zover. We hebben er lang op moeten wachten, maar het aspergeseizoen is weer begonnen. Gedurende ongeveer twee maanden kunnen we weer genieten van verse asperges uit Nederland, ook wel het “witte goud” genoemd.
Het traditionele aspergegerecht is de combinatie met ham en ei en daarbij mag natuurlijk een heerlijk glas Pinot Blanc niet ontbreken.
De Pinot Blanc druif wordt op vele plaatsen in de wereld verbouwd, maar speelt eigenlijk nergens echt de hoofdrol. Pinot Blanc is een mutatie van Pinot Gris, die op zijn beurt weer familie is van de Pinot Noir. In Duitsland en Oostenrijk staat de Pinot Blanc bekend als de Weissburgunder en in Italië als de Pinot Bianco. De smaak van een basis Pinot Blanc lijkt veel op een milde frisse Chardonnay. Toch zijn er tussen de wijnbouwgebieden verschillen te ontdekken in de smaak van de Pinot Blanc. Zo heeft de Pinot Blanc uit de Elzas ronde romige fruittonen, terwijl een Pinot Bianco uit Italië lichter en mineraliger is. Duitse versies kunnen daarnaast weer meer zuren bevatten.

Een mooie betaalbare Pinot Blanc is bijvoorbeeld die van La Cave des Vignerons de Pfaffenheim. Deze topper uit de Elzas is bij ons al enkele malen de best verkopende wijn van het jaar geweest. En dat is niet voor niets, want de Pinot Blanc van Pfaffenheim steekt menig duurdere Pinot Blanc naar de kroon.  Deze bleekgele wijn is licht kruidig in de geur en heeft een sappige zachte smaak. Ideaal dus bij asperges, maar daarnaast ook lekker als aperitief.

Andere mooie Pinot Blancs zijn die van Weingut Knab uit Baden (Duitsland) of die van Kellerei Terlan uit Südtirol-Alto Adige (Italië).

Hoewel de Pinot Blanc een uitstekende wijn is bij asperges is het niet noodzakelijk om gedurende het gehele aspergeseizoen alleen maar Pinot Blanc te drinken. Er zijn prima alternatieven. Wat te denken van een prachtige Grüner Veltliner. Deze druif is de meest aangeplante druif van Oostenrijk en wordt met name aangetroffen in de wijnbouwgebieden Wachau, Kremstal, Kamptal en Weinviertel.  De wijn kenmerkt zich vaak door een typisch “pepertje”. 

Een aanrader voor bij de asperges is de Grüner Veltliner Längen van Weingut Prechtl uit Weinviertel. In Oostenrijk gooit deze wijn al jaren hoge ogen bij de diverse wijnconcoursen, maar ook in Nederland springt deze wijn eruit. Enkele jaren geleden koos de Telegraaf deze wijn als de ideale aspergewijn.  Naast het eerder genoemde “pepertje” proef je veel exotisch/citrus fruit en in de neus is hij enigszins kruidig.  Het is een complexe wijn met een zachte harmonieuze afdronk. 

Ook nieuwsgierig geworden naar mooie wijnen voor bij de asperges? Kom dan zaterdagmiddag 2 mei proeven in onze Vinotheek aan de Asselsestraat 52 te Apeldoorn. Natuurlijk komen er ook verrassende combinaties aan bod zoals Silvaner van Horst Sauer uit Franken (Duitsland), Rotgipfler van Johannishof Reinisch uit Thermenregion (Oostenrijk) en Godello Bolo uit Rias !Baixas (Spanje)

Kom, proef & beleef!

Vineuze Groet,
Sascha de Wilde