Italiaanse jagersstoofpot van rundvlees

Ingrediënten voor 4 grote eters (warme lunch)

  • 1½ kilo runder- of kalfsschenkel
  • 10 tenen knoflook, gepeld
  • 2 opgehoopte eetlepels grof gemalen zwarte peper uit de molen
  • zeezout
  • 3 takken verse rozemarijn
  • 1 fles fruitige rode wijn
  • 1 laurierblaadje

Verwarm de oven voor op 150 graden. Neem een grote pan waar de ingrediënten precies in passen. Leg eerst een laag schenkels in de pan en daar bovenop een paar hele tenen knoflook. Strooi er vervolgens een van de eetlepels peper en beetje zout over. Leg er een takje rozemarijn op, dan weer een laag vlees en ga zo laag voor laag tot alle ingrediënten op zijn. Giet de wijn erover, het laurierblaadje en vul aan met water tot het vlees onderstaat.

Breng de hele zaak aan de kook, dek de pan strak af met een dubbele laag folie en zet hem ongeveer 6 uur  - of tot het vlees goed mals is – in de voorverwarmde oven. Als je de pot een hele nacht wilt laten stoven (zoals veel Italianen doen), moet je de oventemperatuur verlagen tot 100 graden en het vlees er 8 uur of langer in laten staan, tot het zo mals is dat het uit elkaar valt. Zorg er wel voor dat het folie de pan goed afsluit zodat er geen vocht uit kan lopen.

Haal wanneer het vlees gaar is het folie van de pan, schep het bovendrijvende vet af en haal het bot, de laurierblaadjes en de takjes rozemarijn uit de pan. Het vlees moet werkelijk boterzacht zijn. Het stoofvocht is licht van kleur, maar rijk en krachtig van smaak. Proef en breng het op smaak met peper en zout. Steek het vlees nu met een lepel kapot, schep een flinke lepel ervan op een hete, geroosterde bruschetta en sprenkel er een paar druppels olijfolie over. Een heerlijke, verwarmende lunch voor een koude wintermiddag. Je kunt de jagersstoofpot ook als compleet diner serveren, met gekookte wortelen, nieuwe aardappeltjes. Het is ook erg lekker met wat polenta en een scheutje extra virgen olijfolie van goede kwaliteit.

Dit lunchgerecht is vol van smaak, heeft veel kruidigheid en je wordt er lekker warm van!  Het combineert dan ook perfect met een glas Garofoli Piancarda.

Smakelijk eten! 

 

Gerard Brok

Wijnkoperij Henri Bloem Groningen