Kaasfondue Henri Bloem
Waarschijnlijk wist u het al, maar wij zijn grote fans van de klassieke kaasfondue. Maar welke wijn drink je bij de kaasfondue?  Vaak kiezen mensen voor een witte wijn uit de Elzas, bijvoorbeeld een Pinot Blanc of een Riesling. Hoewel dit een prima en veilige keuze is zijn er natuurlijk veel meer opties.

Als liefhebber van kaasfondue variëren wij graag met de bijpassende wijnen. Tijdens de bereiding gaat er natuurlijk al een flesje frisse witte wijn open. Een deel voor de kaasfondue en een deel om je kooktalent naar grote hoogte te brengen…  Vaak kiezen wij voor een Grüner Veltliner (de Classic van Weingut Prechtl € 7,95) of een Riesling (Eins, Zwei Dry jetzt geht los! Van Weingut Leitz € 9,95). Overigens kunt u voor het bereiden van de kaasfondue ook prima een goedkope witte huiswijn gebruiken.

Als begeleider van de kaasfondue is onze favoriet de Weisser Burgunder van Weingut Knab uit Baden (€ 9,95). Deze wijn is droog, fris, elegant en licht crèmig. Mocht u de kaasfondue wat pittiger maken (schimmelkaas) dan is de Grauburgunder van ditzelfde wijnhuis een mooie keuze.

Gelukkig is hij weer binnen de Pecan Stream Chenin Blanc (€ 7,95) van Waterford uit Stellenbosch, Zuid Afrika, want anders hadden we deze wijn moeten missen bij onze kaasfondue. Al jaren vinden wij dit een mooie combinatie. Door de toevoeging van 5% houtgelagerde Viognier krijgt deze wijn een vollere smaak, zonder dat het zijn frisheid verliest. Heerlijk!

Maior de Mendoza / On Lees 2012 - Henri Bloem's WijnkoperijBij onze laatste kaasfondue kozen wij voor de Albariño on lees van Maior de Mendoza uit Rias Baixas, Spanje (€ 10,95). Ook deze combinatie kon ons goed bekoren. Licht romig in de smaak en een mooie frisheid in de afdronk.

Toch even gek doen… Kies dan eens voor de Il Bastardo (€ 9,50) van Buglioni, Valpolicella, Italië. Een zachte, relatief lichte rode wijn barstens vol kersenfruit. Ja…ook een wat lichtere rode wijn kan goed combineren met de kaasfondue.

Wij wensen u veel kook en drinkplezier!


RECEPT & BEREIDINGSWIJZE

INGREDIËNTEN:

1 gepelde knoflookteen / 2 deciliter droge witte wijn / 200 gram geraspte gruyère / 100 gram geraspte Appenzeller / 100 gram geraspte Emmenthaler / 0,5 eetlepel maïzena / 1 theelepel kirsch / scheutje citroensap, peper, nootmuskaat. Om te dopen: Stokbrood, champignons, ham, kipfilet, krielaardappeltjes, groenten etc.

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de knoflook doormidden. Wrijf de kaasfonduepan in met de knoflook. Voor een sterkere knoflooksmaak perst u een teentje uit in de wijn. Verhit de wijn. Voeg zodra de wijn bruist, maar niet kookt een scheutje citroensap toe, zodat de kaas beter smelt. Vervolgens voegt u al roerende telkens plukjes geraspte kaas toe. Roer vervolgens  de maïzena met de kirsch glad. Schenk dit
mengsel al roerende door de gesmolten kaas. Breng de fondue op smaak met peper en nootmuskaat. 


Bovengenoemde wijnen zijn verkrijgbaar bij Henri Bloem Apeldoorn; prijzen geldig tot 1 april 2015.