Recept Tagliatelle á la Carbonara

 

 

Heerlijke romige, rijke pasta carbonara zonder room. Perfect voor een speciaal moment of als je jezelf een keer lekker wilt verwennen met mega lekkere pasta. Met een paar simpele handelingen tover je een waterige eiersoep om tot weelderige, romige, zijdezachte saus die heerlijk aan je pasta plakt. Uitgebakken spek erbij en dan hup, meteen opeten. 

 

Ingrediënten (voor 4/5 personen)

 • 500 gr. verse tagliatelle pasta
 • 250 gr. guanciale of pancetta (wij gebruiken altijd de biologische spek van de Dykhoeve of Veld & Beek)
 • ei (wit en geel)
 • eidooiers (alleen geel)
 • 125 gr fijngeraspte pecorino of Parmezaanse kaas + meer voor boven op
 • flink zwarte peper
 • olijfolie en zout
 • krulpeterselie (fijngehakt – of gesneden)
 • voor de liefhebbers: 2 tenen geperste knoflook

 

Instructies

 1. Breng water aan de kook met een goede hoeveelheid zout en kook de pasta 'al dente'. We gaan de pasta nog verwarmen met de saus, dus je wilt het niet te gaar hebben. Gooi het pasta water niet weg, dit hebben we nodig!
 2. Snijd je spek in blokjes en bak deze met een lepel olijfolie uit. Houd je van knoflook in de pasta (wij wel ;-))? Doen dan ook de uitgeperste knoflook bij de olijfolie en bak de spekblokjes hierin. Schep de gebakken spekjes uit de pan en zet opzij. Bewaar het vet! Niet weggooien!
 3. Roer de eieren los met een flinke hoeveelheid zwarte peper en de kaas. Het handigste is het als je dit doet in een brede pan die straks ook op het fornuis kan.
 4. Nu moet je even goed opletten en snel werken. Zodra de pasta al dente is, roer je het vet door je eieren heen en schep je vervolgens met een tang de pasta zo vanuit het pastawater in je pan met ei. Maak je geen zorgen om het aanhangende pastawater, dit heb je juist nodig!
 5. Begin meteen met omscheppen en doorroeren, voeg nog een paar scheppen extra pastawater toe. Zet de pan op het fornuis, verwarm het zacht en blijf omscheppen tot je waterige ei-mengsel een heerlijke dikke saus wordt.
 6. Net voordat het er dik genoeg uitziet, haal je de pan van het fornuis. Is het te droog geworden? Voeg dan nog wat pastawater toe, daar hebben we het immers voor bewaard.
 7. Serveer met nog wat extra kaas, zwarte peper, wat krulpeterselie en natuurlijk de gebakken stukjes spek.

 

Buon appetito!