• Tokaji Aszú 6 puttonyos Tokaji Aszú 6 puttonyos - www.henribloem.nl - Henri Bloem
Tokaji Aszú 6 puttonyos Tokaji Aszú 6 puttonyos - www.henribloem.nl - Henri Bloem

Disznókõ / (2013)

Tokaji Aszú 6 puttonyos

Wine of Kings, King of Wines

  •   Zoete wijnen
  •   furmint, hárslevelü, zéta
  •   Tokaji
  •  

    Blauwe kazen, foie gras, sinaasappel desserts.

  • Proefnotitie
  • Informatie
  • Over de wijn
  • Over de producent

Diepgouden kleur. In de neus aroma's van rijpe appel, peer, ananas, sinaasappelmarmelade, rozijnen en honing. Intense smaak van limoen-zest, geconfijte mandarijn, perzik, rozijnen en caramel. Heerlijk lange en boterzachte afdronk.

  • Wijnsoort: Zoete wijnen
  • Soort: furmint, hárslevelü, zéta
  • Land: Hongarije
  • Regio: Tokaji
  • Karakter: Weelderig zoet
  • Alcohol: 11.00%
  • Serveren rond: 12°C
  • Bewaaradvies: Nu lekker, maar kan zeer oud worden.
  • Oogstjaar: 2013
  • Producent: Disznókõ
  • Dit product is lekker bij:

    Blauwe kazen, foie gras, sinaasappel desserts.

Aszú druiven zijn compleet ingedroogde druiven welke zijn 'aangetast' door botrytis. Aszú betekent 'uitgedroogd'in het Hongaars. Dit betekend dat bijna al het vocht uit de druiven onttrokken is en de suikercomcentratie extreem hoog is. Alleen optimaal gezonde druiven kunnen hiervoor gebruikt worden. de plukkers moeten in verschillende tranches plukken, omdat niet elke druif gelijktijdig dit stadium bereikt. een kostbaar proces, ook omdat de uiteindelijke opbrengst zeer laag is. De Aszú-druiven worden toegevoegd aan fermenterende most van de basiswijn en gedurende 60 uur vindt schilcontact plaats voordat er geperst wordt. Na fermentatie rijpt de wijn 20 maanden Hongaars eikenhouten barriques, waarvan 20% nieuw.

Puttonyos:
Tokaji Aszú wordt gemaakt door de most van de ingedroogde druiven toe te voegen aan een basiswijn van furmint. Het woord 'puttonyos' slaat op de mandjes die de plukkers op hun rug dragen als zij door de wijngaarden gaan om de botrytis-druiven te plukken. Hoe meer puttonyos aan de basiswijn worden toegevoegd, hoe zoeter en geconcentreerder de uiteindelijke wijn. Vanaf 2013 is de regelgeving veranderd en worden de wijnen ingedeeld op suikergehalte. De termen '5 puttonyos' en '6 puttunyos' mogen nog wel gebruikt worden.
Deze wijn heeft een suikergehalte van 180 gram per liter.

Disznókõ

Disznókő is een van de bekendste wijnhuizen van Hongarije en kent een lange historie. Sinds 1732 zijn deze wijnen met hun afkomst uit de regio Tokaji gecertificeerd als ‘Grand Cru’. De wijnen hebben een geheel eigen stijl; legendarisch, nobel en Hongaars zoet. De Disznókő wijngaard is één van de meest gewaardeerde en gereputeerde wijngaarden voor Tokaji Aszu wijnen. De hoog gelegen wijngaarden liggen in het warmste gebied van Tokaji en genieten daardoor van het beste terroir dat in die regio. Het domein is volledig omringd door eigen wijngaarden. Bovendien maakt Disznókő uitsluitend gebruik van eigen druiven, waardoor de concentratie aan kennis over het wijnmaakproces optimaal is. Het landgoed was eerst in het bezit van verschillende adellijke families. In 1992 kwam Disznokő in het bezit van AXA Millesimes: een groep waartoe een aantal prestigieuze wijngoederen behoren zoals Chateau Pichon-Longueville Baron in Bordeaux en Quinto do Noval in Oporto.

Sinds 1995 is Laszlo Meszaros als wijnmaker actief op Disznókő. Hij heeft gestudeerd in Frankrijk en Hongarije. Vanaf 2000 heeft hij de algehele leiding over het wijngoed en wint Disznókő aanzien. In en buiten Hongarije maakt Laszlo zich als voorstander van een frissere stijl van zoete wijnen, sterk voor de Renaissance van de Tokaji.

Er zijn nog geen reviews beschikbaar. Schrijf zelf een review
Login om een review te plaatsen

Wachtwoord vergeten

Laatst bekeken

Er zijn nog geen laatst bekeken artikelen.