En het werd zomer...

Het warme weer heeft in het voorjaar op zich laten wachten maar nu zomert het toch echt flink door in Nederland. Hoge temperaturen vragen om koele wijnen: van crispy fris tot zwoel zoet, van bleekgeel tot intens rood. Met dit vrolijke weer wil je vooral geen keuzestress. En al zeker niet over welke wijn je wil drinken. Laat dat nadenken maar aan Henri Bloem over. Wijnen in deze folder zijn verrassend, gedurfd en perfect passend in het zomerbeeld van 2023. Denk aan een picknick in het park met een koelbox met rosé. De betere BBQ-wijn. Een trendy terraswijn. Of wat dacht je van een weelderige, witte wijn bij een zomerse vrijmibo? Heb je al ruimte in je koelkast gemaakt?

Zomers wit

Domaine Tariquet Selection

Vrijwel elke zomer brengen we deze zomerwijn bij uitstek onder de aandacht, Domaine Tariquet Selection. De familie Grassa weet sinds 2012 keer op keer dé dorstlesser te produceren. En dat doen ze op een duurzame manier met aandacht voor de omgeving. Echt, bij de eerste slok wil je alleen nog maar achterover leunen in je tuinstoel en genieten. De blend van de druivensoorten ugni blanc, colombard, sauvignon blanc en gros manseng geven pure citrus frisheid en een elegante afdronk aan de wijn. Met oesters op crushed ice en een glas Domaine Tariquet begint elk zomerse feestje meteen goed. Door de aanhoudende knisperende bite houdt de wijn zich staande tijdens een lange zomeravond. En met slechts 10,5 % alcohol hou jij het zo’n zelfde avond ook wel vol.

Innovatief en Vernieuwend

Coto de Hayas verdejo

In de Spaanse wijnwereld durven ze te innoveren en te vernieuwen. Kijk maar naar de wijnmakers van Coto de Hayas. In dit wijnhuis (onderdeel van Bodegas Aragonesas) wordt voortdurend  gebalanceerd tussen toegankelijkheid en diepgang. Hierdoor wordt het grote publiek met succes bereikt. Deze verdejo 2022 uit Campo de Borja, ten zuidoosten van Navarra is een voorbeeld van

een moderne, witte wijn. Een goede verdejo, zoals deze, herken je aan de geur van citrus (limoen, grapefruit), bloemen en tropisch fruit. De smaak van jong, wit fruit en een hint van sinaasappel maakt hem zonnig en zomers. Zeker als je hem koel drinkt tussen de 6 en 8°C. Picknicken wordt nog leuker met Coto de Hayas in je glas 

Zomers rosé

Een wijnhuis naar ons hart

Het huis Garofoli uit de regio Marken (Marche)in Italië zit diep in ons ‘cuore’. Traditionele vakkennis, innovatieve technieken en inheemse druiven maken de wijnen geheid tot een succes. Daarom houden we bij Henri Bloem zo van Garofoli. Helemaal in de zomer, wanneer Garofoli Kòmaros Rosato zo uit de koelbox in het glas wordt geschonken. Rosé van de Montepulciano-druif geeft klein

rood fruit in de neus. Een tikje kruidigheid, hints van noten, aardbei en framboos en ja, zelfs een zweem tropisch fruit komen door in de smaak. Zomergeluk in je glas! 

Eye-catcher Pink Colomb Bay rosé

Bij de aanblik van deze chique eye-catcher worden je zinnen geprikkeld en wordt je nieuwsgierigheid gewekt. Rosé van Domaine La Colombette in een matglazen fles met glazen dop (vinolok). Wow! Maar ook de inhoud van de fles heeft het wow-effect. De familie Pugibet uit de Languedoc laat kwaliteitsvolle pinot noir van oude stokken in de kelder op lage temperatuur vergisten. Elegante  frisheid en jong fruit in de wijn en een alcoholpercentage van 11,5% zijn het resultaat. Bij het openen van de fles ontsnapt er een zomers sissend geluid. Alsof je de zon in de zee hoort zakken. En wanneer je de wijn schenkt, ruik je meteen vers, rood zomerfruit, Provençaals struikgewas en mineraliteit. Kortom, deze rosé ademt droge, hete zomers. 

BBQ-wijnen

Niets is zo zomers als een BBQ-avondje met je vrienden en familie. Eerst een vuurtje stoken endan samen een ‘potje koken’. Je kunt het eten zo culinair maken als je wilt. BBQ-wijnen hebben een breed bereik: van wijnen met een hoog pimpelgehalte tot gastronomische high end wijnen. Coto de Hayas Tinto Joven en 1889 Brown Brother Shiraz hebben alle kenmerken van een typische BBQ-wijn. Daarom worden ze hier uitgelicht. 

Coto de Hayas Tinto Joven

Ook met deze wijn treft de producent van Coto de Hayas doel. Garnacha-druiven worden eerder geoogst dan de syrah-druiven, apart van elkaar gegist en tot wijn gemaakt. Pas na de malolactische omzetting worden beide wijnen met elkaar geblend tot een soepele, rode wijn. Zondoorstoofd fruit komt bovendrijven in geur en smaak. De syrah geeft een kruidige kick aan deze BBQ-allemansvriend. Vergeet je de wijn niet licht te koelen voordat je hem schenkt? Op 15-16 °C is ie namelijk op zijn best. 

Brown Brothers 1889 Shiraz

John Francis Brown is er vroeg bij. In 1889 koopt hij als broekie van 18 een wijngaard in Milawa,  Victoria in Zuidoostelijke deel van Australië. Hij geeft het bedrijf de naam Brown Brothers en experimenteert erop los met druivenrassen en vinificatietechnieken. Enthousiasme,  tradities en kennis draagt hij over aan de 2e en 3e generatie Brown. Altijd nog worden op de wijngaarden van Victoria de mooiste cépage wijnen geproduceerd. En altijd wordt hier handwerk verricht omdat de druiven en dus de wijnen dat verdienen. Shiraz krijgt body door houtrijping op Amerikaans én Frans eiken. Dat vertaalt zich in peper en bessen in de geur. En in sappig, klein rood- en zwart fruit met specerijen in de smaak. Aangenaam zachte tannines horen er in thuis.

Vavasour Buitengewoon Intens 

We blijven nog even “Down Under”. Maar dan in Awatare Valley, Marlborough, Nieuw- Zeeland om precies te zijn. Ontdek de wijnen van het huis Vavasour. Pionier Peter Vavasourplant in 1985 zeer succesvol de eerste wijnstokken op 85 hectare grond in een vallei. Hij heeft de wind mee. Nieuwsgierigheid, oog voor precisie en detail en  voortdurende ontwikkeling zijn key bij de Vavasours. De wijnen zijn intens in aroma’s en hebben een spannende complexiteit.

Vavasour pinot gris

In de Pinot Gris zit een gelaagdheid van smaken. Je treft crispy fruit, met daaronder hints van gember en een aanhoudende, frisse mineraliteit. De afdronk is lang wat typerend is voor al hun wijnen. Luid een zomerse avond in door de pinot gris als aperitief te schenken met een tartaartje van coquilles en limoen-olie. Schenk hem rustig door bij het diner want deze wijn verveelt niet. Hij voegt zich prima bij salades met zeefruit en sushi of andere pittige Aziatische gerechten.

Vavasour sauvignon blanc

Het kan flink waaien in de valleien van Marlborough. Zou de Sauvignon Blanc wijn daarom zo stuiven in je glas? Deze frisse, vineuze zomerbries heeft hints van verse kruiden, grapefruit, rijpe meloen en abrikoos. Hij houdt zijn exotische frisheid en mineraliteit tot in de finale. Een gevolg van druivenpluk in de koelte van de nacht en gisting op rvs-tanks. Geef ‘m 10°C koelte alvorens je hem drinkt.  

Rocim - Authentieke Portugese gastvrijheid en vakmanschap

In de regio Alentejo in Portugal, tussen Vidugueira en Cuba omarmen oud en nieuw elkaar. Ervaring en kennis worden ingezet, moderne invloeden niet geschuwd. Oprichter en wijnmaker José Ribeiro Vieira verbouwt, samen met zijn dochter, wijn van zowel rode druiven (2/3) als witte druiven (1/3) op 70 hectare grond. Dit droge, oostelijke deel van Portugal is omringd met glooiend gebergte dat  bescherming tegen de verkoeling van de Atlantische Oceaan biedt. De warmte komt de wijn ten goede. Hier worden veel lokale druiven alsook Franse rassen gebruikt om Alentejo DOP (een beschermde herkomstaanduiding) wijnen te produceren. De opbrengst is bewust laag gehouden om kwaliteit te kunnen garanderen. Proefbaar en merkbaar. 

Rocim Goivo Vinho Verde

Dit is dus zomer pur sang. Arinto, loureiro, trajaduro, vier lokale druiven propvol aroma van citroen, limoen en mandarijn. Tonen van perzik geven ronding in de smaak. Mineraliteit brengt de juiste tegenhang. Vinho Verde is een uniek product, een voortvloeisel uit de juiste inzet van lokale druiven, de bodemeigenschappen en het specifieke klimaat. Noem hem gerust eigenzinnig. Omarm de zomer met Vinho Verde. Proef de Portugese zomervibes!

Herdade do Rocim Mariana Blanco

‘Goodbye, my passion grows at every moment! Oh, how many things I still had to tell you.’ Het zijn de historische woorden die de non en auteur Mariana Alcoforado schreef in brieven aan haar geliefde. Het uitzicht op de toren van het kasteel verderop waar zij verbleef, was de inspiratiebron voor José; reden om zijn wijnen naar haar te vernoemen. De jonge en vrolijke wijn doet als een vroege zomeravond aan. Uitbundige tropische hints en fruitige aroma’s komen extra tot hun recht door een correcte zuurgraad en mineraliteit. Lokale druivenrassen (antão vaz, arinto, alvarinho) bieden frisheid en souplesse aan de wijn. De manier van wijn maken is hier natuurlijk ook debet aan: handmatige pluk, koude schilweking, fermentatie op RVS en 2 maanden flesrijping. Hou je van fris-droog, mineralig en toch soepel? Dan is deze vinho branco de perfecte keuze.

Herdade do Rocim Mariana Rosado

Touriga Nacional voert de boventoon, Aragonez vult hem aan. De verscheidenheid aan aroma’s in deze jonge wijn van José Ribeiro Vieira is uniek, fruitzinnig. Ook de rosé van Herdade Do Rocim draagt mineraliteit zonder het fruit te overstemmen. Een uitstekende aperitiefwijn, nietwaar? Ontkurk dit zomerse, zalmroze goud. Je zult geen spijt krijgen van deze vondst.

Herdade do Rocim Mariana Tinto

Vier lokale druivenrassen, handmatig geoogst, rijping op hout. Allemaal in één fles. Als dat geen pittige wijn oplevert? Zwart fruit aroma’s, stevige tannines, kruidige tonen, een goede zuurgraad en weer die mineraliteit die er echt in hoort. Pas op dat ie niet te warm wordt met deze zomerse temperaturen. Hou het hoofd en de wijn koel!

Even voorstellen

Maak kennis met Marten Harbers. Per 1 maart 2022 het gezicht van Henri Bloem in Groningen. De Vinotheek zit er nu inmiddels 15 jaar en is een vaste waarde geworden voor kwaliteitswijnen in Groningen en omstreken. “Met de overname van de Vinotheek heb ik een echte carrière switch gemaakt. Na een studie neuropsychologie en een promotieonderzoek werkte ik als onderzoeker en in het project management. Naast mijn werk en studie verdiepte ik me al vroeg in de wijn. Zo ging ik na mijn school druivenplukken in Frankrijk en deed ik een wijngaardenierscursus”. 

Waarom Henri Bloem?

Ik kende de zaak in Groningen al goed vanwege het uitstekende assortiment. Het concept van Henri Bloem als kleinschalige franchise met veel eigen inbreng en zeggenschap van alle eigen ondernemers spreekt mij erg aan. Het feit dat alle Henri Bloem winkels samen het assortiment bepalen en hun wijn direct inkopen bij de wijnboeren zorgt voor een mooie eigen identiteit en garandeert een goed prijskwaliteitsniveau. Ik heb al veel wijnmakers ontmoet op de internationale wijnbeurs ProWein in Düsseldorf. Wat me opviel was dat ik overal met veel enthousiasme werd ontvangen en dat men uitgebreid de tijd nam om alles samen te proeven en mij over hun wijnen te vertellen. Voor mij als  winkeleigenaar is dat zeer belangrijk want dat verhaal deel ik weer met enthousiasme in de winkel.

Welke Henri Bloem wijnen zijn absoluut jouw favoriet en waarom?

Het is niet makkelijk om drie favorieten te kiezen want ik heb er echt veel meer. Voor nu kies ik drie heerlijke zomerwijnen.

Domaine Montmarin Sauvignon Blanc

Een prachtige frisse wijn met veel citrus en kruisbes tonen die je glas uitstuiven. Montmarin heeft net zijn transitie naar biologische wijnbouw voltooid en dat proef je in de zuiverheid van de wijnen. Heerlijk voor in de tuin, bij een zomers salade met geitenkaas of gerookte zalm.

Domaine Montrose Prestige rosé

Prachtige rosé van grenache, syrah en een beetje rolle (Vermentino). De wijn heeft een mooie lichte koper-roze kleur en een goede balans tussen geuren van perzik en fris rood fruit. Fantastisch in de zon of bij de BBQ.

Monteabellon Crianza

Als laatste zomerwijn een krachtpatser, de Crianza van Monteabellon. Een stevige Spaanse rode wijn boordevol zwart fruit zoals bramen en zwarte bes met een heerlijke kruidigheid door 14 maanden houtrijping. Lekker bij gegrilde groente van de BBQ of een malse steak!