Onno Kleyn het beste van 2020
Onno Kleyn behoeft nauwelijks introductie. Schrijven over smaak, over eten en wijn is zijn lust en zijn leven. Dat is te lezen in al zijn 40 boeken. Daarnaast is hij culinair journalist en docent bij zijn Academie Culinair en Wijnschrijven.
Château des Adouzes Le Tigre - Le Tigre, geeft Onno ‘dat gelukzalige gevoel dat je hier de wijn hebt om lekker mee op een eiland te gaan zitten. Nee, onbewoond hoeft niet, ben je mal. De Château des Adouzes had dat effect op me, zwoel en stevig, geruststellend lekker. Het producerende wijnbedrijf huist in de Faugères. En hier maken ze behalve treurige vermijdwijn ook dampend heerlijke. Zoals deze tijger van gelijke delen grenache, syrah en carignan van zeer oude stokken. Gelukzalig rood, vol met een verrukkelijk stinkertje en sappige bramen, wat stroefheid, perfect in balans.’
Kurtatsch Pinot Grigio - Hij proefde de Kurtatsch, Pinot Grigio (2019), uit Südtirol: ‘Deze verse Pinot Blanc is knijterdroog en geurt onbezonnen naar kweepeer en, als je hem niet recht uit de koelkast schenkt (want dan is hij te koud), naar tropisch fruit. De 190 leden van de Kellerei beheren samen 190 hectare. Dat is voor sommigen een bestaan, voor de meesten hobby in de achtertuin. Maar o, o, wat zijn hun wijnen lekker. Een cliché, maar dan toch: vloeibare berglucht.’
Crocus L’Atelier - Over de ‘Crocus’ vertelt hij: ‘De Californische wijnmaker Paul Hobbs opereert op allerlei plaatsen in de wereld, zoals Argentinië, Armenië en Spanje. Bij Cahors werkt hij samen met Bertrand Gabriel Vigouroux op
wijngoed Crocus, wat een rijtje pakkende wijnen oplevert. De instapper heet l’Atelier, wat iets suggereert als een work in progress. Hij smaakt echter helemaal af. Inktzwart en ondoorzichtig als oud bloed, diep van geur,
aroma’s van bramen en zwarte kersen, zuren en tannines prachtig in orde: een sappige kruising tussen moderniteit en geaarde traditie.