Wat is voorverkoop

do 1 januari 1970
Henri Bloem

Wat is Voorverkoop?

Voorverkoop is al een heel oud begrip. Feitelijk wil het niets anders zeggen dan dat je wijnen al koopt voordat je ze geleverd krijgt. De grote Châteaux in Bordeaux zijn hier ooit mee begonnen om vlak na de oogst hun wijnen (die nog op fusten te rijpen lagen) al aan te bieden aan de consument met forse kortingen ten opzichte van de prijzen die betaald moesten worden als de wijn eenmaal gebotteld was.  Dit mes snijdt dus aan twee kanten: de wijnboer weet al in een vroeg stadium dat zijn wijn verkocht is (en betaald) en de consument verzekert zich van een soms schaarse wijn tegen een redelijke prijs.

Andere gebieden

Tegenwoordig zijn het niet uitsluitend meer Bordeaux-wijnen die in de voorverkoop aangeboden worden. In de Bourgogne doet men het ook al jaren en ook veel andere gebieden (en landen) doen aan een soort van voorverkoop. Eigenlijk moet men hier spreken van een voorintekening. Het verschil zit hem in het feit dat in veel andere gebieden de wijnen al deels gebotteld zijn en dus vrij snel uitgeleverd kunnen worden.

Ook Henri Bloem komt regelmatig met voorintekenacties. Behalve Bordeaux en Bourgogne worden ook wijnen uit de Rhône, Madiranof Italië, alsmede Port in een voorinteken-actie aangeboden.

Vertrouwen

Om in de voorverkoop wijnen te bestellen (en te betalen) moet je vertrouwen hebben in de zaak waar je dat doet. Je moet immers (zoals met de Bordeaux) vaak twee jaar op de wijn wachten, die allang betaald is. Daarom doet Henri Bloem het zo goed in de voorverkoop: men weet dat het met de levering van de wijn wel goed zit. Zelfs als een zaak er niet meer zou zijn, dan nog staat de organisatie borg voor een correcte uitlevering van de bestelde wijnen.

Kopen in de voorverkoop (“en Primeur” zoals de Fransen zeggen) kan ook op een andere manier zijn voordeel bewijzen. Vooral met schaarse wijnen kan het voorkomen dat een wijn uitsluitend in de voorverkoop te koop is. Daarna is hij uitverkocht (overtekend). Dit soort wijnen worden hierdoor alleen maar méér waard en de gelukkige bezitter van zo’n fles kan altijd nog kiezen tussen opdrinken of doorverkopen.

Wij van Henri Bloem zouden natuurlijk kiezen voor opdrinken, want zo vaak in je leven krijg je de kans niet om een schaarse wijn te drinken. Dus u ziet het: Ook voor Voorverkoop-wijn, moet je bij Henri Bloem zijn!