Voor iedereen een nieuwe favoriet

Als wijnland is Italië misschien wel het meest diverse land ter wereld. Vijf verschillende klimaatzones en twintig wijngebieden bieden samen een breed arsenaal aan wijn.

 

Van tintelend fris wit tot dik, romig en zwaar rood. Van vrolijke wijnen voor bij de borrel, complexe gastronomische wijnen om met de eveneens fantastische Italiaanse keuken te combineren, tot zwoele wijnen om de avond mee te eindigen. En alles wat daar tussenin ligt. Kortom, voor iedereen is er in Italië wel een nieuwe favoriet te vinden.

Zo verschillend als de regio’s zijn, beïnvloed door klimaat, terroir en druivenrassen, zo verschillend kan het weerbeeld per jaar zijn. Zo kent elke regio zijn mindere, goede, en ronduit fantastische jaargangen. Sommige gebieden hebben een gedetailleerde regelgeving omtrent de opvoeding van de diverse wijnen. Hierdoor wordt niet elke wijn van elk wijnhuis tegelijkertijd op de markt gebracht. Henri Bloem speelt hierop in door meerdere jaargangen in onze Italië special op te nemen.

Vier grootse jaargangen

Na onze jaarlijkse reis naar Italië durven wij wel te stellen dat dit een Italië special is geworden om niet te missen. Vier grootse jaargangen op een rij, met in elk jaar regelrechte toppers te vinden. Om het zoeken wat te vergemakkelijken hebben wij in deze folder voor de grote regio’s de vier jaargangen op een rijtje gezet. Zo kunt u snel zien wat voor u de beste aankoop is om een spannende variëteit in de kelder te creëren. e wijnen die wij bijzonder mooi vinden en een zeer fijne prijs-kwaliteitsverhouding hebben, geven wij als TIP weer. Maar wilt u de allerbeste wijnen voor ú, kom dan gerust langs bij één van onze winkels voor persoonlijk advies.

Elk jaar heeft regelrechte toppers

2015

De zomer van 2015 wordt veelal vergeleken met 2003, tevens zeer heet. Maar waar er in 2003 een groot watertekort was, was daar in 2015 geen sprake van. Een koude en natte winter zorgde voor voldoende waterreserves, die hard nodig waren tijdens de hittegolf die zich vanaf juli deed gelden. Na wat broodnodige regens in augustus, begon de oogst dit jaar vroeg en producenten in vrijwel elke regio bejubelden de hoeveelheid, waardoor de algehele productie het grootst was van Europa. Met name de wijnen uit het noorden en Toscane bezitten een schitterende complexiteit en balans.

2016

In het algemeen is 2016 geen gemakkelijk jaar geweest voor de Italiaanse wijnboeren. Producenten in het zuiden en het midden die de wijngaarden en het onvoorspelbare weer nauwlettend in de gaten hielden, hebben door hun harde werken bijzonder mooie wijnen kunnen maken, ondanks de lage opbrengsten. Noordelijk Italië had het iets gemakkelijker en haalde jubelend de oogst binnen die volgens kenners zelfs beter is dan 2015. Het hele land heeft een zachte en droge winter ervaren waardoor uitbotting vroeg plaatsvond. De zachte winter zorgde ervoor dat schimmels die meeldauw kunnen veroorzaken niet gedood werden en boeren in het noorden hebben daar dan ook mee te kampen gehad. Wie de schimmel heeft weten te verslaan heeft vervolgens kunnen genieten van een perfect groeiseizoen.

2017

Het lijkt een terugkerend fenomeen te worden in Italië: onstuimige groeiseizoenen met steeds lagere opbrengsten. 2017 kent de op één na laagste opbrengsten sinds de Tweede Wereldoorlog. Door het hele land liet de winter zich van een milde kant zien, met bovengemiddelde temperaturen en weinig tot geen regenval. De milde weersomstandigheden zorgden in heel Italië voor een vroege botting. Eind april sloeg een hevige voorjaarsvorst toe waardoor veel producenten, met name in de wijngaarden lager in de valleien gelegen, veel wijnranken hebben verloren. Het noorden kreeg
vervolgens hier en daar met zware hagelstormen te kampen, wat bij heeft gedragen aan de lage opbrengsten. Hierna ging de temperatuur snel omhoog en werd het zelfs een snikhete zomer waar irrigatie broodnodig was. Door de hitte verliep het groeiseizoen sneller ten opzichte van andere jaren. Veel wijngaarden kampten met de hitte en druiventrossen bestonden uit kleine, bijna overrijpe druiven. Vlak voor de oogst zakten de temperaturen echter en viel er voldoende regen om weer wat leven in de wijngaarden te brengen. De geplukte druiven waren onverwacht rijp, gezond en van zeer goede kwaliteit. Witte wijnen uit 2017 zijn aromatisch, gestructureerd en hebben een prettig alcoholpercentage. De rode wijnen zijn vol en geurig en zullen uitstekend ouderen.

2018

2018 laat een regulier groeiseizoen zien. De hoeveelheid regen is voor sommige regio’s een probleem geweest. Na drie droge jaren was deze hoeveelheid water echter zeer welkom volgens veel wijnboeren. De winter was lang waardoor in alle regio’s de bloei pas laat op gang kwam. Mei en juni waren over het algemeen droog, waar er in juli en augustus juist meer regen viel. In bepaalde gebieden zijn de witte druiven daarom een week eerder geplukt dan in 2017. De blauwe druiven konden in september juist profiteren van afnemende hitte en zachter weer, waardoor rood zeer complex en mooi in balans is dit jaar.

 

 

Download hier het PDF bestand van onze Italië voorverkoop folder >>>