Spanje, wijnland in beweging

De jaarlijkse reis van de Henri Bloem collega's bracht hen naar Spanje. Rioja, Cariñena en Campo de Borja stonden op het programma. Het werd direct duidelijk dat er op wijngebied van alles gaande is in Spanje. Nieuwe druivenrassen, nieuwe methodes en nieuwe regelgevingen. De grootste verandering is het gebruik van houtrijping. Rioja lijkt van de dikke en vanillerijke stijl af te stappen en te zoeken naar meer evenwicht tussen fruit en hout. Er was een enorme diversiteit terug te vinden bij elke bezochte producent.

Verder in deze nieuwsbrief

Bodega Otazu, terroir van topkwaliteit

In 2003 is het ‘Vino de Pago’ systeem in het leven geroepen om een hoger kwaliteitsniveau aan te duiden dan de DO of zelfs DOCa (waartoe alleen Rioja en Priorat behoren). Waar de classificaties DO en DOCa gelden
voor gehele regio’s, geldt de classificatie Vino de Pago alleen voor individuele wijngaarden en/of wijnhuizen. Deze moeten dan wel beschikken over een fantastisch klimaat en een uitstekende bodem waardoor
er uitgesproken en bijzondere kwaliteitswijnen gemaakt kunnen worden. Alle gebruikte druiven voor deze wijn
moeten afkomstig zijn uit de eigen wijngaard en de wijnen moeten een aantal jaren lang van uitzonderlijke kwaliteit zijn.Dit laatste is te vergelijken met de Grand Cru Classé kwalificatie uit Saint-Émilion.

Bodegas La Purísima - de nieuwste ontdekking van Henri bloem komt uit Yecla

Yecla, een kleine gemeente in Alicante, stond lange tijd bekend als een productiegebied voor voornamelijk bulkwijnen. Wijn die hier vandaan kwam werd veelal vermengd met wijnen uit andere landen. In 1946 begon daar langzaam verandering in te komen toen een groep wijnboeren in Yecla besloot de krachten te bundelen, om zo hun wijnen naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Het harde werken werd beloond in 1975, toen de regio de DO status verwierf.

En de punten gaan naar.....

Robert Parker, Tim Atkin en James Suckling. Grote namen in de internationale wijnwereld als het gaat om het proeven, recenseren en beoordelen van wijnen over de hele wereld. Het zijn deze heren die grote invloed hebben op het commerciële succes van een wijn en diens producent. De wereldberoemde wijnschrijver
Robert Parker kende als eerste wijnen punten toe op basis van smaak, complexiteit, finesse en lengte.

Al 30 jaar lang brengt Robert Parker de Wine Advocate uit, het tijdschrift dat leidend is als het gaat om het beoordelen van wijnen en de commerciële waarde daarvan.

De Britse Tim Atkin is een Master of Wine, erkend wijnjournalist en presentator. Zijn artikelen zijn onder andere te vinden in ‘the Observer’ en ‘the Times’.

James Suckling, net als Parker een Amerikaan, is de voormalige eindredacteur van het tijdschrift ‘Wine Spectator’. Hij wordt gezien als één van ’s werelds meest invloedrijke wijncritici.


Wilt u weten welke Henri Bloem wijnen hoge punten scoren?

Download hier de gehele nieuwsbrief en lees alle artikelen.