Het land van de Amarone's, Ripasso's en Soave's

Bliksembezoek Noord-Italië: Het land van de Amarone's, Ripasso's en Soave's.

Groepsreis 2015Elk jaar maken we als collega’s van Henri Bloem een reisje met elkaar naar een mooi wijngebied in Europa, waarbij we een aantal oude bekenden bezoeken (wijnboeren waar we soms al generaties lang een band mee opgebouwd hebben) en soms een kijkje gaan nemen bij “de boeren thuis”. Afgezien van onze commerciële bezoeken aan beurzen, heeft dit reisje ook altijd een sociaal karakter. Gezellig met een groep van dit keer 25 personen in vliegtuig en bus de boer op. 

Dit jaar was het echt een bliksembezoek (onze koning doet er langer over). In 1,5 dag bezochten wij 6 boeren en legden een afstand af van ca. 550 km per bus. 

Zondagmorgen 7 juni 2015 rond het middaguur vertrokken wij vanaf Schiphol met Transavia richting Verona. Het nieuwe beveiligingssysteem op Schiphol verliep niet helemaal vlekkeloos en we konden met z’n allen net op tijd aan boord komen.

Tenuta San Leonardo

Zoals altijd staat er op het vliegveld een bus voor ons klaar, dus instappen en op weg naar onze eerste afspraak: Tenuta San Leonardo, een voormalig klooster dat al 1000 jaar op deze plek gevestigd is. Al 300 jaar is het eigendom van de familie van Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga, een zeer innemende aardige markies van tegen de 80 die ons begroette en meenam voor een rondleiding. Bij San Leonardo staan hoofdzakelijk Franse druivenrassen aangeplant en een aantal jaar geleden hebben zij zelfs ontdekt dat een 60 jaar oude wijngaard waarvan zij dachten dat het Cabernet Franc was, Carmenère bleek te zijn. Hier worden prachtige klassieke wijnen gemaakt die bij een mooi diner uitstekend smaken.

De markies had nog een leuke James Bond-achtige gadget: toen wij in de kelder stonden bij een grote kast met flessen, drukte hij op de ziel van een fles en toen opende de deur zich naar de vatenkelder.

San LeonardoSan Leonardo Villa GrestiSan Leonardo proeverijSan Leonardo Markies Carlo Guerrieri Gonzaga

Cantina Terlan

De bus stond weer klaar dus op weg een stuk noordelijker naar Cantina Terlano bij Bolzano. De exportmanager Judith Unterholzner stond ons al op te wachten en we werden allerhartelijkst ontvangen. We kregen een uitgebreide rondleiding door het bedrijf en Judith gaf veel informatie over het ontstaan en de ontwikkeling van Cantina Terlano. Deze kwaliteitscoöperatie is ooit in 1893 gestart met 24 wijnboeren. Momenteel zijn het er 120 die gezamenlijk 150 ha wijngaarden bewerken, wat betekent dat er een paar grote maar ook heel veel kleine (zaterdag-zondag) wijnboeren bij het bedrijf betrokken zijn. Al deze wijnboeren werken volgens zeer strakke regels en betaling vindt dan ook niet plaats op kwantiteit maar op kwaliteit. De wijnmaker bezoekt diverse keren per jaar alle aangesloten boeren en de druiven worden uitgebreid getest voordat ze in productie genomen worden. Het bijzondere aan het terroir in deze streek rond Bolzano is dat er veel vulkanisch gesteente is wat de wijnen die mooie minerale tonen meegeeft, waardoor de witte wijnen uitstekend kunnen ouderen. Een pracht bedrijf waar topkwaliteit wijnen gemaakt worden.

Na een slokje Terlaner in de vatenkelder werden wij uitgenodigd bij een heerlijk diner buiten op het terras. Wat een prachtige avond.

Cantina Terlan Judith UnterholznerTerlanerTerlan Sauvignon Winkl QuarzTerlan diner Henri Bloem

De hotelkamers werden opgezocht want de volgende dag stond ons een druk programma te wachten, een rit terug naar Verona en een bezoek aan Cantina di Soave, Prà, Ottella en Buglioni.

Cantina di Soave

Bij Cantina di Soave, wat een groot, mooi, modern bedrijf is, werden we ontvangen op Rocca Sveva, hun kroondomein. De heer Sabatini heette ons van harte welkom en daarna gingen we voor een wandeling naar de botanische tuin, waar we een prachtig uitzicht hadden over de plaats Soave met het grote kasteel op de berg. De Cantina heeft zijn eigen "wijntankstation".

Cantina di Soave Henri BloemSoave Henri BloemCantina di Soave proeverij Henri BloemCantina di Soave tankstation

Azienda Prà

Weer in de bus naar Monteforte d’Alpone, een stukje oostelijk van Verona. Vader Graziano en zoon Diego hadden het erg druk in de winery maar maakten toch tijd vrij voor ons om ons hartelijk te ontvangen en een heerlijke lunch aan te bieden. We proefden al hun mooie Soave’s,  de OTTO (genoemd naar hun trouwe viervoeter), de Staforte (de historische naam voor Monteforte d’Alpone) en de Monte Grande (de biodynamische wijngaard waar we op uitkeken tijdens de lunch) Graziano Prà is altijd trouw gebleven aan de traditionele Soave wijnen gemaakt van 100% garganega.

De wijngaarden voor de rode Valpolicella’s zijn de laatste 10 jaar aangeplant. De Valpolicella heeft heel veel elegant zomerfruit, de Ripasso is vol en krachtig, maar beslist droger dan menig andere producent ze maakt en voor de Amarone geldt hetzelfde. Heerlijk, maar wel erg zwaar tijdens een lunch op de veranda bij 32 graden Celsius. Ik verheug me al op de winter.

Azienda Prà Henri BloemPrà Monte Grande wijngaardPrà wijnen Henri Bloem

Ottella

De dag schoot al behoorlijk op, het was al ver in de middag en we hadden nog twee producenten te gaan, dus de bus weer in langs het Gardameer, waar een aantal van de dames even Peschiera gingen bekijken en de rest doorging naar de familie Ottella in Lugana. Ook daar stond weer een proeverij voor ons klaar, met natuurlijk weer de nodige heerlijke kaas en hamsoorten (we hadden ook nog maar net geluncht). Ottella is ook al een oude bekende in ons assortiment, u weet wel van die met zorg ontworpen flessen en kleurrijke dozen. Michele Montresor heeft naast wijn nog een andere passie en dat is kunst. De kleine kunstwerkjes op de flessen zijn dan ook kleine stukjes van bestaande kunstwerken die hij in zijn bezit heeft. Vol enthousiasme vertelde hij dat ze 25 ha wijngaarden aangekocht hebben in de Valpolicella streek en dat de wijngaarden in Lugana uitgebreid worden met 16 ha. Ook wordt er een compleet nieuwe winery gebouwd. Grootse plannen dus, die we op de voet zullen blijven volgen.

We proefden de ons bekende wijnen en hoorden dat de witte Lugana en de rode Gemei binnenkort op prachtige magnumflessen verkrijgbaar zijn. Die komen zeker in de winkels te staan.

Ottella Henri BloemOttella Michele Montresor Henri BloemOttella wijnen

Buglioni

Nog één te gaan, nl. Buglioni. Het was al na 6-en, en helaas konden we de winery niet meer bezoeken want die was al gesloten, wel was onze hotelkamer gereed in het zeer karakteristieke bed en breakfast Dimora del Bugiardo en werden wij om half 8 verwacht in Locanda del Bugiardo, hun eigen restaurant. De wijnmaker ontving ons en dineerde met ons mee, buiten op het terras. Het was wederom een prachtige avond. Rond middernacht werd er gezongen voor Saskia van Henri Bloem Tilburg die jarig was en werd de door Mariano Buglioni verzorgde verjaardagstaart aangesneden.

De wijnen van Buglioni zijn toppertjes in ons assortiment. De wanhopige witte Disperato en de bedrieglijk lekkere Il Bugiardo (de leugenaar) hebben al bij menigeen op tafel gestaan.

Locanda di Bugiardo Henri BloemBuglioni Michel en HuubBuglioni diner Henri BloemBuglioni wijnen Henri Bloem

Zo we zijn 32 uur in Noord-Italië geweest, hebben 6 wijnboeren bezocht, ruim 550 km afgelegd, 3 keer uitgebreid geluncht en gedineerd, daar tussendoor 3 keer genoten van grote schalen met kaas en ham en de nodige wijnen geproefd. We waren klaar om naar bed te gaan om de volgende morgen om 7 uur in de bus de stappen naar het vliegveld en begin van de middag weer in de winkel in Nederland te staan.

“HET WAREN 2 FANTASTISCHE DAGEN”.

Marja van Tooren
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem 

 

 

 

 

Schrijf een reactie

Laat als eerste je mening horen.

Meer nieuws...

Winkels in de buurt

Inloggen Intranet