Het grootste port-assortiment van Arnhem en omstreken.

Ruim 150 verschillende port's op voorraad.

Port neemt bij Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem een belangrijke plaats in. Behalve onze eigen import van Quinta de Carvalhas (een heerlijke en zeer betaalbare Ruby Reserve en Tawny Reserve) voeren wij van een aantal zeer gerenommeerde porthuizen, zoals Niepoort, Kopke, Ramos Pinto, Quinta do Vesuvio, Fonseca en Taylor’s een groot aantal ports.

Port Ruby, Tawny, Vintage, LBV, ColheitaPort komt uit de Douro-vallei in Noord-Portugal en wordt gemaakt van verschillende inheemse druiven, zoals Tinta Roriz, Tinta Barocca en Touriga Nacional. Zijn zoetheid ontleent port aan het feit dat de gisting van de druiven voortijdig gestopt wordt en er wijnalcohol aan toegevoegd wordt. Op deze manier ontstaat een drank met bijna 20% alcohol. 

Ruby Port

Port is er in vele soorten. Het meest bekend zijn wel de basis ports Ruby en Tawny, beiden genoemd naar de kleur waar ze iets van weg hebben: Ruby (robijnrood), een vaak wat jongere port die nauwelijks houtrijping heeft ondergaan (of zeer beperkt in oude fusten); deze port is volfruitig en krachtig van smaak. Een heerlijke port die koel gedronken kan worden en tevens goed dienst kan doen als slaapmutsje. 

Tawny Port

De tawny ports rijpen wat langer op fust (vaak een jaar of 6 tot 8). Zij verliezen daarbij wat aan kleur (taankleurig), maar ontwikkelen ook een wat nootachtige smaak. Dit type port smaakt uitstekend bij een lekker kaasplankje.

Net als de Ruby heeft deze port geen leeftijdsaanduiding, omdat ze dusdanig geassembleerd (samengesteld) wordt, dat elke fles jaar in, jaar uit, het karakter van het porthuis draagt en vrijwel identiek smaakt. 

Vintage port

Fantastische oogstjaren daarentegen worden niet geassembleerd, maar verschijnen als “Vintage” op de markt. Fantastische ports van het Ruby type, omdat ze maximaal 2 jaar na de oogst van de druiven gebotteld moeten worden. De volledige rijping van deze toppers geschiedt dus in de fles en een goede Vintage-port heeft wel 15 tot 20 jaar nodig om volledig op dronk te komen. Langer bewaren is in de meeste gevallen ook geen enkel probleem. 

Colheita

Vaak bezitten de grote porthuizen een aantal percelen waar ze fantastische ports van kunnen maken uit dat ene oogstjaar (Colheita), maar die net niet de potentie hebben om als Vintage door het leven te gaan. Deze subtoppers komen op de markt als Colheita Port, met als kenmerk dat ze minimaal 7 jaar op eiken fusten moeten rijpen, voordat ze gebotteld mogen worden; minimaal, dus het kan ook vele jaren langer zijn. Zo hebben wij Colheita’s liggen uit 1938, die pas in 2007 gebotteld zijn. Maar ook de jaren 1944, 1950, 1951, 1952, 1953 enz. tot en met 2006. Geweldige ports, waar echter wel een flink prijskaartje aan hangt.

Met name Kopke maakt vrijwel ieder jaar een Colheita, wat hem zeer geschikt maakt als cadeau uit een bepaald geboortejaar, want ook Colheita’s kunnen lang bewaard worden. 

Port met “Ouderdomsgarantie”

Een ander type port dat de aandacht zeker verdient, zijn de port met leeftijdsaanduidingen: 10 year old is de meest bekende, maar ook 20-, 30- en 40-jaar oude ports komen voor. Met een gemiddelde rijping op fust van het aantal op de fles vermelde jaren, is dit een feest om te drinken bij een lekker stukje Blue Stilton kaas.

Het moge duidelijk zijn dat dit een tawny-achtige port stijl is. 

Late Bottled Vintage

Een wat misleidende term is de LBV-port, oftewel de Late Bottled Vintage. De veelheid aan Engelse termen komt overigens omdat de Engelsen een dominante rol hebben gespeeld in de ontwikkeling en expansie van de port.

LBV doet vermoeden dat het een Vintage kwaliteit betreft die alleen wat later gebotteld is. Het klopt dat het een port uit één enkel oogstjaar betreft, maar de kwaliteit blijft wel achter bij een echte Vintage. De prijs gelukkig ook, en het is absoluut een heerlijk glas Port, dat uitstijgt boven een “gewone” Ruby of Tawny Port. 

Witte Port

Tot slot is het nog vermeldenswaard, dat er ook witte port bestaat, vaak net iets droger dan de rode en dus perfect geschikt als aperitief; Taylor’s Chip dry is hier een goed voorbeeld van zelfs als longdrink met tonic is het ’s zomers een verfrissende drank.

Crusted Port

Zo af en toe brengt het huis Niepoort (van origine een Nederlands Porthuis) een heel speciale port op de markt, samengesteld uit 3 oogstjaren. Deze port rijpt nog wat langer op zijn eigen schilletjes (sur lie). Deze vaste stoffen worden ook wel de korst genoemd, vandaar de term Crusted Port voor deze uitermate rijke en bijzondere port. 

Om een indruk te krijgen wat we in Arnhem aan Ports hebben liggen, ziet u hierboven een foto van onze winkel. Bent u echter op zoek naar Port uit een bepaald jaar, neem dan gerust even contact met ons op. Wij kijken dan of wij die port op voorraad hebben of er wellicht nog aan kunnen komen voor u.

Wijnkoperij Henri Bloem
Michel en Marja van Tooren 

Amsterdamseweg 126 | 6814 GJ Arnhem | T: +31 (0)26-4455220 
arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl  

Volg ons op twitter Volg onze actualiteiten op facebookPassie voor wijn pas 

Schrijf een reactie

Laat als eerste je mening horen.

Meer nieuws...

Winkels in de buurt

Inloggen Intranet